Гарантирането на правата на българите в Албания е събитие от национален мащаб. Това каза историкът проф. Светлозар Елдъров, евродепутат от Европейски консерватори и реформисти и член на бюрото на групата, във връзка с приетата от Европейския парламент резолюцията за Албания, в която по предложение на българските евродепутати Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки беше включен текст, с който се потвърждават правата на българското население в Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора и се препоръчва те да бъдат включени в законодателството на страната, пише Агенция "Фокус".
„Мога само да изразя задоволството си за успеха на българските евродепутати, че са успели да го постигнат. Това е събитие от национален мащаб. Аз съм се занимавал изследователски с историята на българите в Албания и мога само да се радвам, че това е направено и действително ще бъдат българско малцинство“, коментира историкът.

По думите му това е потвърждаване на една истина – че в границите на днешната държава Албания живеят българи, което подкрепя и българската историческа теза, че мнозинството от населението в Македония е било българско, има български корени. „От тук вече идва и ролята на българската държава – да подкрепи българското малцинство в Албания в неговите културни интереси, за да може наистина да отстоява тази историческа правда“, допълни още проф. Елдъров.

„Интересувал съм се като историк за периода до Втората световна война и за този период от съществуването на тогавашната албанска държава мога да кажа, че е било истински подвиг да се запази българското население в Албания. Големи трудности е срещало това от албанската държава, много опити, макар и не съвсем последователно на българските власти да поддържат тяхното национално съзнание“, отбеляза още той.

„Надявам се, че днес след като България е член на ЕС, Албания също се стреми към членство в Европейската общност, може би по съвсем друг начин ще се развият събитията и тези наши сънародници в Албания, които се обявяват за българи, ще получат съответната подкрепа и от България, но и най-вече от самата Албания – държавата, в която живеят“, заяви проф. Елдъров.

По думите му трябва да се използват всички възможни лостове на двустранните взаимоотношения между България и Албания и, ако в действителност бъдат признати българите в Албания за конституционно малцинство, страната ни да подпомага тяхното културно развитие да става по-голямо и по отговорно.