Днес у нас пристигат италианските професори Джан Париджи, президент на Европейската секция на специалистите по детска хирургия, и Паоло Додеро, които утре ще оперират в детската клиника на “Пирогов” много рядка вродена аномалия на ануса и правото черво. Такива интервенции се извършват само в големи специализирани болници, съобщават от пресцентъра на "Пирогов".
Пациентката е осеммесечно момиченце, на което веднага след раждането екипът на проф. д-р Огнян Бранков е извел дебелото черво на корема, за да може да се прочиства организма. Очаква се операцията да започно около девет часа сутринта и да продължи около пет часа.
Италианските професори са за втори път у нас. Миналата година те успешно оперираха две деца с вродени аномалии. Операцията бе предавана по видеоконферентна връзка и 22 хирурзи от балканските страни станаха свидетели на високия професионализъм на колегите си.
Финансирането на уникалната операция е осигурено от Център “Фонд за лечение на деца” към Министерството на здраеопазването. /БЛИЦ