Иван Гешев вече е единствен кандидат за шеф на Специализираната прокуратура. Това става ясно от сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС). Конкурентът на Гешев за поста – и.д. ръководителят на спецпрокуратурата Андрей Андреев, е подал заявление, с което се отказва от участие в конкурса, съобщава „Правен свят”.
"Заявявам, че оттеглям кандидатурата си за заемане горната длъжност и моля по изцяло и строго лични причини да бъда изключен от участие в конкурса. Пожелавам ползотворно приключване на конкурсната процедура", пише лаконично Андреев до ВСС. 
 
Така в сряда пред прокурорската колегия ще изправи само Иван Гешев от Софийската градска прокуратура. От около две години той работи само по едно дело – това за КТБ.
 
Спецпрокуратурата е без шеф от миналата година, когато на 24 септември ВСС освободи от длъжността Светлозар Костов. Той беше наказан дисциплинарно, защото изискал доклад от своя подчинена защо е предприела конкретни действия във връзка с досъдебно производство по чл. 321 от НК. Предложението за налагане на наказание беше на главния прокурор, защото по този начин Костов е накърнил "независимостта, гарантирана на всеки отделен прокурор да упражнява единствено и само въз основа на закона, своята съвест и професионална етика, задълженията си по осъществяване на правосъдната функция на държавата".
 
През февруари 2016 г. обаче тричленен състав на Върховния административен съд отмени наказанието на Костов. Според ВАС той е бил наказан не заради конкретно нарушение, а защото по-принцип е лош ръководител.
 
Сега делото е висящо пред петчленен състав на ВАС, но е спряно, докато Общото събрание на съда излезе с тълкувателно решение по дело 7/2015 г. Заради изчакването на същото тълкувателно решение беше спряно делото на покойния вече член на ВСС Камен Ситнилски срещу уволнението му от съвета. Замразено е и това на Румяна Ченалова за дисциплинарното ѝ освобождаване от Софийския градски съд.