Днес преди обяд бе задържан в кв. "Христо Ботев" участник от престъпната група, която е извършвала въоръжени грабежи на бензиностанции в столицата и околностите.

Други четирима са успели да избягат, но според генсека на МВР Ивайло Иванов, те са известни и с имената, и с прякорите си, и вероятно ще бъдат задържани до края на деня.

"Ще бъдем безкомпромисни, ще ползваме всичко възможно и позволено от закона, за да живеят хората спокойно и да не бъдат тормозени и да не страдат от този бич в момента", това заяви за подетата кампания срещу битовата престъпност главният прокурор Иван Гешев в брифинг, цитиран от Канал 3. 
  


Акцията е под ръководството на прокуратурата и се провежда в източния столичен квартал "Христо Ботев". Има задържани лица, някои от които са с поне две висящи дела. На място има служители на полицията и жандармерията.

"Ако не преосмислят поведение си, ще се изправят пред съда и ще получат каквото заслужават. То не е трудно, ако има съдействие с българските институции", коментира пред журналисти главният прокурор Иван Гешев по повод последната акция в кв. "Христо Ботев"

Тези, които убиват, изнасилват, тормозят възрастни граждани по селата, крадат, грабят, трябва да преосмислят поведението си, заяви Гешев и съобщи, че случващото се не е инцидентна акция, това е кампания. Започват регулярни акции срещу битовата престъпност в цялата страна, заяви още Гешев.

"Обещавам на българските граждани към края на годината ще има подробен резултат в сегмента битова престъпност. Ще ползваме всичко възможно и позволено от закона хората да живеят спокойно.  

И това време свършва, държавата е длъжник към своите граждани", каза Гешев и допълни: "Започват съвместни операции срещу битовата престъпност. Това е кампания, не е инцидент". 

Групата от "Христо Ботев" има извършена престъпления на територията на България, както и на чужбина. Става въпрос за извършен грабеж на магазин, от когото са взели огромно количество цигари. Има един задържан, до края на деня ще бъдат задържани и още петима .

По повод ареста на Васил Божков, Гешев обеща, че никой не е недостижим.

"Всеки трябва да отговаря пред закона. Зад обвиняемия Божков стоят милиарди, зад Цветан Василев - също. Миню Стайков - запорирани са милиони. 

Съдружникът на Божков, заловен в Австрия, е имал европейска заповед за арест, бил е издирван. Той е част от престъпната групировка", поясни Гешев. 

"Моята заплата е голяма и трябва да си я заслужа. Тя идва от обикновените български граждани", каза още обвинител номер едно и допълни: "Трябва да сме безкомпромисни през всеки. Нашият ангажимент ще бъде изпълнен в близките месеци". 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!