С новата прическа приличам на Обама, не на Бойко, твърди лидерът на ДСБ Иван Костов. В интервю за "Уикенд" той опровергава твърденията, че като прилича с новия си фасон на столичния кмет, значи търси сближаване с него. "Може да съм бил в уефория, че е спечелил изборите за президент на САЩ", реди лидерът на тъмносините пред Люба Кулезич.
"У нас масово продължават да робуват на ретроградната комунистичеста парадигма", продължава Костов. "Това е така, защото господарите на обществения език у нас все още са си отчаяни комунисти - загубени в съвременността, откъснати от реалността, нямащи нищо общо с  модерния запад. И езикът им е такъв, и образите им са такива, и метафорите, и митовете. Тях трябва други да ги заведат на обетования бряг - тези, които знаят пътя. Защото те нямат компас за правилно и грешно, за добро и зло. Лошото е, че го налагат на останалите заради господстващото си положение в езика".
На въпрос , свързващ коментарите му за комунистите с факта, че жена му е била партиен секретар, Иван Костов отговаря: "Спасението за всеки, който е бил член на БКП преди двайсет и повече години, е лично предизвикателство, а не външна принуда. Моята жена е абсолютно модерен човек, защото е намерила своите отговори. Тя отдава силите си на сираци, на болни деца, на деца в неравностойно положение. Нищо общо нямат хората, за които говоря, с нейното ниво. Със своя начин на мислене и схващане за света авторитетите на българската обществена комуникация съсипват страната. Създават хаос - от думи и от безумия. У нас се рушат в зародиш дори първични компоненти на европейската демокрация. Мнозина не възприемат дори езика, на който тя се практикува. Те за свикнали, дори когато говорят очи в очи, да не схващат пряко значението нито на своите думи, нито тези на другия. Непрекъснато прилагат двойни стандарти и търсят скрити значения. Не могат да поемат отговорност за думите и действията си, да си признаят грешките, да се извинят, а това е европейското общуване. Вие да сте чули някой да се е извинил досега в България? Да знаете, само варварите не се извиняват. В света на цивилизованите хора не е така."
Запитан той за какво се е извинявал, Костов припомня обръщението си към българските турци в Бурса, което е било извинение за чужди престъпления. "Извинявал съм се за собствени грешки много пъти. Посочвал съм ги сам. Не се мисля за безпогрешен. Иначе ще съм луд за връзване, маниак."
За скандалния документ, според който предлага на съюзниците си вдясно разпределяне на депутатските места според финансовото участие на всяка партия, лидерът на ДСБ обяснява: " Нама такъв документ. Документ е нещо подписано, адресирано, с получател и адресат. "Труд дължат отговор кой им поздхвърли текста. Те твърдят, че го имат с мой подпис. Нека го извадят и покажат. Ако нямат какво да покажат, по-добре да внесат пари за кампанията на ДСБ като компенсация. Ще бъде прозрачен начин на подпомагане. Макар действията им да направиха голяма услуга. Ще я коментирам, след като завършат успешно разговорите за широка коалиция вдясно. Във всеки случай интригата даде силен тласък на преговорите."  /БЛИЦ