Иван Славков, общински съветник от ДПС във Варна от днес е с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", определена от Варненския окръжен съд. Славков е обвинен, че от юни 2007-ма до края на август 2008 година е организирал и ръководил престъпна група, създадена с цел да върши тежки престъпления като склоняване към проституция, трафик на хора, пране на пари и разпространение на наркотици, като групата била и въоръжена.
Преди да се произнесе с това определение, съдът отказа на адвокатите на Славков да се запознаят с материалите от разследването, като уточни, че процесуалният закон е предвидил това да става по преценка на прокуратурата. Само разследващите органи и обвинението имат правомощия да предоставят на защитата материали от досъдебното производство. След като съдът записа в определението си, че оставя без уважение искането на защитата да се запознае с материалите по делото, единият от адвокатите поиска отвод и на съдията, но искането бе оставено без уважение. Съдът цитира и две постановления на Апелативна прокуратура Варна, в които исканията на адвокатите за отвод на прокурор Стефка Якимова, а след това и на всички прокурори от Окръжна прокуратура Варна са оставени без уважение.
За да определи най-тежката процесуална мярка за принуда съдът се съобрази с редица обстоятелства: В хода на разследването в едно са обединени две досъдебни производства, по които за различни престъпления се разследват десетки лица. 19 от тях са привлечени като обвиняеми за съпричастност към престъпната група.. Събрани са множество доказателства - гласни, писмени, веществени и книжа. Изготвени са експертизи, иззети са материали и документи, включително и на ФК "Спартак", чийто президент е Иван Славков. Чрез доказателства са установени финансови операции за парични потоци, предназначени за обвиняемия. При разследването са били открити автомати, различни оръжия, гранати и боеприпаси. Всички изброени факти и обстоятелства, включително и движението на паричните потоци във ФК"Спартак" и към неговия президент, водят съда до извода, че е налице обосновано предположение Иван Славков да е съпричастен към престъпленията, за които се обвинява. Има множество свидетели и обвиняеми лица, които са свидетелствали и давали обяснения за тежките престъпления - проституция, трафик на хора, пране на пари и разпространение на наркотици, извършвани в организирана и въоръжена престъпна група с ръководител Иван Славков. По делото са има графологични, балистични и други експертизи, които също установяват престъпната дейност
С оглед на възведеното обвинение, което е изключително тежко по смисъла на закона и предвижда наказание "лишаване от свобода" от 5 до 15 години, съдът стига до заключението, че ако е с по-лека мярка за неотклонение Славков може да се укрие от разследващите. Съдът отчете и ръководната функция на обвиняемия в престъпната група и стигна до извода, че ако е на свобода той може да се опита да окаже въздействие върху свидетели на разследването. По отношение на здравословното състояние на обвиняемия, за което защитата му твърди, че е влошено, съдът се съобрази с резултатите от две Съдебно-медицински експертизи, назначени от прокуратурата, според които към настоящия момент състоянието на Славков позволява престоя му в местата за лишаване от свобода, където може и да се лекува при необходимост.
Днес съдът прецени, че на този етап от досъдебното производство най-адекватната мярка за неотклонение спрямо Иван Славков е "задържане под стража" и уважи предложението на Варненска окръжна прокуратура. Определението на ВОС подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна на 28 октомври от 11,00 часа. /БЛИЦ