Некоректно е да се говори, че общината дискриминира ромите, като предприемем мерки за ограничаване на незаконното строителство. Това заяви пред бТВ кметът на район “Източен” в Пловдив Иван Тотев.
Поводът за коментара му беше започналата проверка на Съвета по правата на човека на ООН по жалба за дискриминация на роми от “Столипиново” срещу България.
Повечето от постройките в квартал “Столипиново” са незаконни, а целта на кметството е да въведе ред, отбеляза Тотев. Той уточни, че няма нито една заповед за премахване на такива постройки, която да не е обжалвана. Въпреки това вече са проведени пет акции по събаряне на незаконни постройки – търговски обекти и гаражи. Те са без никакви документи, а намерението ми е да огранича това явление, обясни още районният кмет. Общината няма право да събаря незаконни жилища, а само търговски обекти.

Събарянето е дискриминация, защото се прави в ромски квартали, опонира Даниела Михайлова, адвокат на асоциация “Жилища без граници”, която е един от вносителите на жалбата. Според нея случаят в “Столипиново” не е изолиран, а е последователна политика в много райони в страната. Същото е положението и в бургаския квартал “Меден рудник”. Проблемът е в това, че българското законодателство не позволява да се узакони вече построено жилище, а във всички тези случаи става дума за единствен дом, макар и построен без документи, мотивира се тя. /БЛИЦ