Попълнете търсена ключова дума или фраза

Ивица Дачич изгубен в превода за бежанците

https://blitz.bg/obshtestvo/ivitsa-dachich-izguben-v-prevoda-za-bezhantsite_news356511.html Blitz.bg

Журналистите не го разбрали правилно за потока към България

София, България 20 Авг. 2015, 21:42 1048 прочита 0 коментара
Във връзка с интервю на сръбския външен министър Ивица Дачич пред сръбския вестник „Данас”, българското посолство в Белград се обърна към МВнР на Сърбия за разяснения по темата. Според сръбската страна става дума за неточности в превода в българските медии на казаното от министър Дачич, което гласи, че заради унгарската стена, бежанците ще бъдат принудени сами да намерят други пътища, по които да стигнат до желаната цел и това вероятно би насочило трафика към Хърватия и България. Томва написа в профила си във Фейсбук външният министър Даниел Митов.
Вчера изказването на Дачич бе преведено в смисъл, че сърбите ще препращат бежанците към България.&nbsp;<br /> <br /> <strong>Според Даниел Митов буквалният превод на казаното от министър Дачич е следният:<br /> </strong><br /> &bdquo;Не вярвам, че Сърбия ще вземе решение в някакъв момент, подобно на Унгария, да изгради стена на границата с Македония, за да възпрепятства влизането на бежанци и емигранти в нашата страна&ldquo;, заявява за &bdquo;Данас&ldquo; Ивица Дачич.<br /> Попитан по какъв начин Сърбия ще постъпи и какви мерки ще предприеме, ако заради стената на унгарската граница се стигне до по-дълго задържане [на нейна територия] на бежанците и мигрантите, които се опитват през Сърбия да стигнат в държавите-членки на ЕС, Дачич посочва, че до по-дълго задържане няма да се стигне. &bdquo;Ще вървят през Хърватия и България&ldquo;, предвижда сръбският външен министър.<br /> Той казва, че мигрантите знаят къде могат да отидат и [откъде] да преминат, за да стигнат до желаната крайна цел. Това като последица означава, че няма да се наложи Сърбия да строи лагери за търсещите убежище, защото не се очаква увеличаване на техния брой, след като окончателно се затвори границата с Унгария.<br /> <br /> Попитан какво ще се случи, ако и Хърватия в някакъв момент вземе решение да изгради стена на границата със Сърбия, министър Дачич подчертава, че в този случай не се очаква мигрантите да се връщат обратно в Сърбия, а да я заобиколят по пътя си към държавите-членки от ЕС.<br /> <br /> В същото време МВнР използва случая, за да отбележи, че бежанският натиск към нашия регион създава рискове за стабилността на всички страни. Това налага засилена комуникация между компетентните държавни институции, както и съвместни усилия и сътрудничество при тяхното посрещане. Политиците от региона, които правят изявления, отнасящи се до други съседни държави, следва да бъдат особено внимателни в своя изказ и да бъдат на нивото на отговорност, което изисква създалата се кризисна ситуация. Отговорността към обществото, която имат политиците, следва да бъде споделена и от медиите чрез тяхната коректност и професионализъм.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам