Брашното за белия хляб се избелва с химикали, твърдят специалисти по хранене. Много фирми купуват некачествено, но евтино брашно, което изкуствено се прави да изглежда първокласно. По-бялото брашно дава и по-добър цвят на хляба.
<p>Така готовите самуни се продават на по-висока цена, отколкото предполагат вложените в него продукти, разказват пекари,&nbsp;пише Стандарт.&nbsp;Никой не знае какво точно има в самуните. Това твърди специалистът по хранителни и сладкарски изделия и европейски експерт по хранителна безопасност Гроздан Караджов пред Фокус.</p> <p>Стигнали сме до куриоза да няма натурално брашно, което да не е третирано с нещо, твърди той. Това автоматично означава, че в магазините е изключено да се намери истински традиционен български хляб, защото в него не трябва да има никакви други добавки освен чисто брашно, вода и мая.</p> <p>Според Караджов основните виновници за това са търговците на добавки, които се опитват да пробутват продуктите си на всяка цена.</p> <p>&quot;Знаят се и непозволени средства, с които търговците пробутват добавките си, за да бъдат слагани както в мелниците, така и в хлебозаводите. Още по-жалко е, че повечето от тези хора изобщо не знаят какво точно слагат. Каквото им даде търговецът - това е, а що се отнася до състава - един Господ знае какъв е&quot;, коментира Караджов.</p> <p>Според него положението може да бъде овладяно единствено със строг контрол на производителите. В момента рецептите, по които се меси хлябът, се създават от всяка фирма поотделно. Няма държавен стандарт, а формулата на самуните е записана единствено в производствените стандарти, които фирмите сами си правят.</p> <p>Често, за да пестят, фурните натрошават бракуван хляб и го замесват в новото тесто, разкриват пекари тайните на евтиния хляб.<br /> &nbsp;</p>