Невена Ангелова и Павлина Павлова от Университетска болница „Свети Георги” заеха призовите места в конкурса „Медицинска сестра на годината”, организиран от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Те се състезаваха с близо 25 хил. сестри, лаборанти и акушери от цялата страна и се класираха на първо и второ място, съобщи зам.-изпълнителният директор на болницата д-р Константин Зисов.
Според него престижната награда е не само личен успех за медицинските специалисти, но и доказателство за качеството на здравните грижи в най-голямата болница в Южна България.

Носителката на първата награда Невена Ангелова е хигиенична сестра в Интензивното отделение на КАРИТ от 7 години. Общият й трудов стаж в УМБАЛ „Свети Георги” е 10 години, като преди това е завършила „Хигиенна инспекция” с квалификационна степен „Експерт по болнична хигиена”. Ангелова е една от общо 60-те специализанти за страната на Българо-швейцарската фондация по болнични грижи и прилага в работата си най-модерните хигиенни методики.

В Университетска болница – Пловдив, само двама души са преминали такава специализация, обясни д-р Зисов. И подчерта, че като един от най-опитните кадри, сестра Ангелова е изпращана 2 пъти на специализация и в Швейцария. Отделно тя е автор и на научни трудове, свързани с лечението на трудно зарастващи рани и ролята на експертите по болнична хигиена.

Колежката й Павлина Павлова, която се класира на второ място в конкурса, работи в Клиниката по кардиология от 4 години. Освен базово образование като медицинска сестра, тя има и магистърска степен по „Управление на здравните грижи”. Изпълнява длъжността на вътрешен одитор на УМБАЛ „Свети Георги” по ISO 9001:2000 „Система за управление на качеството” – сертификатът, който болницата получи в началото на 2008 г.

Сестра Павлова работи по проект за клинично изпитване на лекарства, участвала е с доклади и в 12 научни конгреса и форуми, казаха от Университетската болница.

За да се включат в конкурса на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, двете сестри са били номинирани от УМБАЛ „Свети Георги”, обясниха от болницата. Решението за това е било на база анкетни карти сред пациентите, където те попълват впечатленията си от престоя в клиниката и степента на удовлетвореност от положените здравни грижи. По този начин администрацията на болницата следи качеството на работата и периодично атестира кадрите си.

Освен от мнението на пациентите, оценката на медицинските специалисти зависи и от тяхната квалификация, доказан професионален опит, умение за работа в екип и впечатления на ръководителя на клиниката, в която работят, каза д-р Зисов.

Ангелова и Павлова се участват в категорията “Медицинска сестра”. Останалите два състезателни раздели са “Старша сестра” и “Главна сестра”. На регионално ниво в Пловдив, в конкурса са участвали 3 500 сестри, лаборанти и акушери, а общо в страната - 25 хил. професионалисти по здравни грижи. В последния състезателен кръг те са трябвало да отговарят и на въпроси от обща култура и как си представят бъдещето на сестринството през 21 век. За спечеленото първо място Ангелова е получила плакет с гравиран надпис „Сестра на годината”, а Павлова – грамота от конкурса. /БЛИЦ