Ако искаш да стоиш на сянка зад кулисите и все пак да влияеш на публичните процеси, неминуемо трябва да имаш свой инструмент в политиката. Аватар, кукла на конци, протеже – може да го наречем по много начини, но в случая с Иван Костов в личната му карта пише просто Радан Кънев, пише в. "Телеграф".
Наистина е много трудно да се сдобиеш с истински реален човек, който мисли, чувства и действа абсолютно и само под твое давление и напълно безпрекословно. През годините Костов имаше основно проблеми именно в тази насока, тъй като много от верните му хора в някакъв момент не издържаха на изискването за сляпо подчинение, при това от страна на виден мизантроп като Командира.

Затова той се принуди да си отгледа собствено поколение от млади преторианци, които държеше на равно разстояние от властта, противопоставяйки ги, докато по естествен път изчака да види кой е най-верен, най-търпелив и склонен да се съгласява с всичките му прищявки. И най-заслужилият, доказал пълното си безволие и отдаденост млад политик се сдоби с легенда, с нещо като чисто лице и бъдеще в обществената сфера.

Легенда

Радан Миленов Кънев е варненец, роден в София, завършил най-елитните учебни заведения, юрист, виден общественик и докато чака да изгрее на сцената като новото лице на Десницата, миналата година навъртя 40 лазарника. Именно легендата на обществен деец е в основата на неговата биография. Едва ли много хора си спомнят, но преди да стане стожер на „умните и красивите”, Кънев дълго време беше представян като блогър и то основно в медиите около кръга „Капитал”, като например фалиралата Ре:ТВ, където публикациите му, учудващо съвпадащи с позициите на ДСБ, бяха непрестанно тиражирани.

Любопитното е, че единствената обществена кауза извън политическите интереси на костовистите, за която се намират данни, че се е ангажирал Кънев, е борбата на живеещите (като него) в идеалния център на София за по-облекчен режим за паркиране. Но ако това е достатъчно, за да те превърне в блогър и общественик, при влизането в тясното партийно ръководство на ДСБ и още повече след посочването му от Командира за председател на партията явно някой се е усетил, че трябва да му се прилепи по-сериозна професия и солидната длъжност адвокат вече е неизменна част от визитката на новия политик. Цели 3 години младият костовист всъщност практикува като адвокат, но макар и съдебните архиви да не помнят негови грандиозни юридически битки в храма на Темида, това не му пречи да стане съдружник в кантора. Това вече звучи наистина солидно за един нов лидер.

Аватар

Понятието „Аватар” произлиза от индуизма, като по този начин са се наричали различните въплъщения на бог Вишну в земна форма. В модерни времена терминът се използва в компютърния жаргон за илюстративна снимка, която даден потребител слага в профила си, вместо реална своя снимка. В българската политическа реалност пък така наричат Радан Кънев в отношенията му с Костов.

При всички случаи става въпрос за измислен герой, създаден, за да прикрие истинската самоличност на своя създател. И точно така се случва при Кънев. Още с пускането му в обращение, макар и да е представян за новото начало в ДСБ, чрез него Командира продължава да управлява партията, чертае стратегии, изказва мнения, реди кандидатски листи, предизборни коалиции и т.н. Видно доказателство за това е дори и т. нар. ново ръководство, в което място намират старите костовистки муцуни като ген. Атанас Атанасов например, с когото е публична тайна, че новият лидер никак не мели брашно, но сам го номинира за свой заместник в партията.

Марионетка

Най-популярният епитет, с който често описват Радан Кънев дори и негови коалиционни партньори, е марионетка. Това са кукли, които се задвижват от конци, дърпани от кукловод, стоящ зад кулисите, за да не го вижда публиката. Движенията на Кънев при попадането му на власт в настоящата управляваща коалиция са точна проекция на ръкомаханията на Костов. В Реформаторския блок той прави напъни за единна партия, каквито действия извърши Командира в СДС, преди да го задуши. Основната мисия на Кънев в изпълнителната власт е свързана с поставяне на верни хора на ключови, доходоносни постове. Почти като личния интерес на Костов в премиерския му мандат, когато пое ресора държавна администрация в собствените си ръце.

Кадровите напъни на марионетката на моменти добиваха абсурдни и гротескни форми като например назначаването на шефа на предизборния щаб на ДСБ за началник в държавния военен комплекс „Терем“, а в комплект с него кумът на Радан се сдоби с тлъст хонорар от държавния бюджет като юрисконсулт. От прословутата адвокатска кантора на Кънев може и да не могат да се похвалят с много спечелени дела, но пък освен работещия там кум, на държавна ясла се уреди и съпругът на една от съдружничките ­ Николай Николов все още е зам.-министър на енергетиката. За безбройните съветници, секретари и директори, назначени лично след истерични обаждания на Радан Кънев, няма да стигне мастилото.

Само ще припомним как Аватарът на Костов изведнъж реши, че иска оставката на бившия образователен министър Тодор Танев, дни след като той бе уволнил като парламентарен секретар една от учредителките на ДСБ – Ралица Кирилова. Вманиачаването по кадруване на костовиста стигна дотам, че дори в последната си медийна изява той обясняваше как основен проблем в РБ бил не някакви идеологически различия (като например кой подкрепя управлението на ГЕРБ), а как от различните партии предлагали по няколко души за един пост в областните управи.

Вентрилоквист

С тази сложна за произнасяне дума се нарича човек, който буквално говори със стомаха си. Изрича думи, без да си отваря устата, а през това време управлява с ръка кукла, която публиката си мисли, че говори, вместо него. И така Иван Костов който години наред говореше, че съдебната реформа се състои основно в подчиняването на прокуратурата от политиците, сега мълчи.

Радан Кънев обаче не спира да си отваря устата по тази тема. Командира смята, че отношенията ни с Русия например са прекалено добри. Той вече рядко си отваря устата по този въпрос, но публиката непрестанно слуша тези думи от устата на Радан. Обновление на Десницата, нов политически проект, който да обедини правилните хора, без стари муцуни, с които Иван Костов е имал търкания. Не, Командира не е обелвал и дума по този въпрос напоследък. Достатъчно е да си размърда корема, да раздвижи ръка и от няколко месеца Радан Кънев вече произнася опорните точки.

Куклите на вентрилоквистите са много забавни. Изпълненията са впечатляващи и привличат интереса на публиката. Имат обаче тази особеност, че за да проговорят, кукловодът им трябва да си напъха ръката в тях откъм долната част на тялото им, а то заедно с главата е напълно кухо. Лошото е, че когато вентрилоквистът си извади ръката от тях те се свличат като парцал, тъй като са напълно празни и хората спират да им обръщат внимание. Понеже вече са станали безполезни.

Спонсор му е Дидо Дънката, тъстът му е от ДС

Радан Кънев отмъкна изпод носа на левицата един от маститите й спонсори – скандалния морски бизнесмен Даниел Славов - Дидо Дънката. Той има тъмната слава на най-могъщия, контрабандист по вода и суша във Варна и региона и дълги години подпомагаше финансово варненската структура на БСП. От миналата есен насам обаче Дидо Дънката е пренасочил финансите си към ДСБ. Десетки жители на морската столица свидетелстват, че Радан отсяда със семейството си в тузарския хотел „Капитол” в центъра на Варна.

Хотелът е собственост на Славов, който лично домакинствал на политическия си приятел. Близостта между Радан и Дидо Дънката, който многократно беше разследван за контрабанда на цигари, но не получи осъдителна присъда, лъсна миналата пролет, когато ДСБ издигна кандидатурата на Чавдар Трифонов за кмет на Варна. Трифонов  се издъни, тъй като изкочи скандалният факт, че е подсъдим за шофиране в нетрезво състояние. Медии твърдят, че Дидо Дънката е финансирал с 500 000 лева кампанията на ДСБ и Чавдар Трифонов. 

Близостта между Радан и Дидо Дънката е и по женска линия. „Жената на Радан – Деница, е дъщеря на земеделеца Росен Баръмов, който някога беше общински съветник в Добрич от листата на БЗНС и оттогава се познава с Дидо Дънката. Тъстът на Радан обаче лъсна като агент на ДС.  От Решение №2-310/19.2.2014 г. на Комисията по досиетата разбираме, че тъстът на великия антикомунист и борец с ченгетата е агент „Смирнов” на ОУ на МВР-Толбухин-ДС.