Жители на село Семчиново, Пазарджишко, са се амбицирали да обожествят бившия шеф на Федерацията по борба Димитър Джамов по всички канонони на Българската православна църква, съобщи plovdiv-online.com. Кметът ни Димитър Джамов е месията, който ще ни извади от пришествието на световната финансовата криза и от мизерията, твърдят семчиновчи.
В знак на благодарност към него хората ще изпишат лика му в строящия се храм "Св. Димитър", който лично Джамов строи. Пловдивският митрополит Николай не бил запознат с идеята.

Митко Джамов ще е с ореол на главата и то на иконите в иконостаса, твърдят местните жители. Вече усилено се нахвърлят скиците на богоугодните картини, които са част от църковния проект "Свети Димитър от село Семчиново".

Самият Джамов коментира, че църквата, с чийто строеж се е ангажирал, ще е в стар царски стил, каменна и много красива. "Много е нахално да се хваля какво правя за Семчиново, нека хората разказват", е единственият му коментар за идеята да бъде обожествен.

Подкрепата, която Джамбов среща сред жителите на селото е така голяма, че по време на кметските избори миналата година той беше единственият кандидат. Говори се, че той дори се почувствал неудобно от този факт и за да не спечели служебно, платил на ром, който да се яви като негов опонент. Циганинът обаче гласувал с охота не за себе си, а за Джамов твърдят хората от Семчиново.

Джамов печели внушителните 91%, при 80% избирателна активност.

Въпреки явната подкрепа към кмета Джамов в Семчиново, депутатът от СДС и бивш кмет на община Пазарджик д-р Иван Колчаков отправи публична критика към бившия борец.

"Димитър Джамов избяга през тоалетната по време на един наш делови разговор. Когато бях кмет на общината, Джамов не си плащаше наема за градския плаж в Пазарджик и аз го привиках на среща в ресторант "Совите", за да му покажа, че няма да се поддам на натиска му. Той беше толкова паниран, че реши да отиде до тоалетната, след което забрави да се върне", разказа депутатът.

Тези твърдения Джамов коментира с думите, че са пълна глупост.

Преди пет-шест години отношенията между Джамов и депутата Колчаков не бяха толкова хладни, спомнят си пазарджиклии. По времето, когато д-р Колчаков е кмет на общината, борецът преподписва договор за наем на пазарджишкия плаж - изключително апетитен имот и терен. Администрацията на д-р Колчаков пък с лека ръка подписва всички подобрения на плажа, направени от фирмата на Джамов „Оптима груп".

Точно въз основа на парите, които Джамов е вложил в подобренията на плажа, днес бившият шампион настоява общината да му даде 2 милиона лева, за това че е спасил градския плаж от разруха.

Пак под натиска на Джамов общинските съветници гласуваха община Пазарджик да изтегли 2 милиона лева краткосрочен кредит. Тази сума ще се даде на фирмата на Димитър Джамов "Оптима груп". Тя поиска парите като компенсация за изграждането на дискотека и благоустрояването на басейните на пазарджишкия плаж за времето 1999 - 2005 година, когато дружеството е било наемател на общинския имот.

„В бюджета за тази година няма предвидена такава огромна сума, за да бъде платено веднага на фирмата на Джамов", обясни обаче кметът Тодор Попов. Общината все още не дава двата милиона на Джамов, а той най-демонстративно заяви: „Блокирах сметките на община Пазарджик и хвърли в шок целия град".

Дори без да е взел два милиона към момента Джамов държи срещу Пазарджик невероятен коз - съдебно решение, че общината му дължи сумата от над 2 милиона лева.

Какво е построил Джамов в Пазарджик и откъде е взел парите, не е тайна за пазарджиклии. През 1999 година борецът взема под наем запуснатия плаж. Тогава той, в съдружие със сегашния кмет на Сливен - Йордан Лечков, изгражда басейни и лятна дискотека, която събира над 3000 души. Джамов вдига и малък хотелски комплекс.

Близките до Джамов твърдят, че борецът вече се е укротил и от предишната му агресивност почти нищо не е останало. Той явно се обърнал към Бога и навръх Димитровден направил първата копка на църква в селото, на което е кмет.

Редом с това Джамов е направил селото си „образцов дом". Джамов влага собствени средства в местното училище, читалище и инфраструктура. В приоритетите му е изграждането на топлоцентрала.

Отказал се от охрана, казват местните, които си спомнят, че след неуспешния атентат срещу Джамов, той се е движил с антураж.
Мария Друмева, БЛИЦ