Днес в районния съд в Царево се провежда първото съдебно заседание срещу турските рибари- бракониери, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.
 Пред съдебния състав се изправиха двамата братя Енгин Ерджан - на 38 год.и Заим Ерджан -на 43. Заедно с третия им брат Елчън Ерджан на 17 април т.г. те бяха заловени да хвърлят мрежи за калкан в български териториални води и не се подчиниха на заповедите на граничния патрул. Рибарите не се подчиниха на заповедите да спрат лодката и при завързалия се ръкопашен бой Елчън Ерджан - единият от братята, бе прострелян, а по-късно почина на път за болница.
На първото заседание днес съдебният състав под председателството на съдия Румен Йосифов даде ход на делото. По делото са призовани 15 свидетели, между които четиримата гранични полицаи, които са били в граничния наряд, изпратен да арестува нарушителите. Полицай Николай Петков, който тогава получи тежки наранявания по ръцете в схватката с бракониерите, предяви в залата на съда граждански иск за 5 хил.лева към Заим Ерджан. Съдия Румен Йосифов допусна иска и конституира Николай Петков като граждански ищец по делото. Към двамата турски рибари са повдигнати обвинения по чл. 325 от НК-за нарушение на обществения ред и съпротива на служебно лице и по чл. 240 от НК-за навлизане и риболов в чужди териториални води без разрешение. Към Заим Ерджан е повдигнато и обвинение по чл.131 от НК-за хулигански подбуди. Пред съдебния състав братята Енгин и Заим Ерджан отричат обвиненията и не се признават за виновни, като твърдят, че лодката им се е намирала в турски териториални води, а българската гранична лодка се е опитвала да ги изтласка към България. Делото продължава с разпит на свидетели. /БЛИЦ