Двамата руски дипломати, които бяха изгонени от България заради подозрения в шпионаж, са напуснали страната ни. Това съобщава БГНЕС, позовавайки се на дипломатически източници.

Припомняме, че в петък стана ясно,
че главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет.

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

В хода на разследването по едното досъдебно производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната.

Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

Руският посланик Анатолий Макаров бе повикан в МВнР в петък, за да получи нотите. На двамата бе даден 48 часа срок да напуснат страната.

По информация на Нова тв от разследването, един от изгонените се е интересувал от слабости в българската система за гражданска регистрация. Търсил данни за починали българи в активна възраст или такива, които постоянно живеят в чужбина.

В официално становище на Москва от събота се казва, че действията на България са "провокация" и руската страна си запазва правото на ответни действия.

Посолствата на, САЩ, Великобритания и Канада подкрепиха усилията на България за пресичане на „чуждите зловредни действия“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ