Попълнете търсена ключова дума или фраза

Извънредни разкрития за шефа на бандата за компютърни измами, задигнала над 60 млн. евро

https://blitz.bg/kriminalni/prestplenie/izvnredni-razkritiya-za-shefa-na-bandata-za-kompyutrni-izmami-zadignala-nad-60-mln-evro_news713084.html Blitz.bg

Български граждани са основно финансови мулета. Те е трябвало да имат интернет банкиране

София, България 04 Дек. 2019, 19:40 11861 прочита 17 коментара
Група, измамила фирми от Съединените щати, Канада и Западна Европа с над 60 милиона евро е задържана у нас. Арестувани са 7 души, сред тях един гражданин на Ливан и един на Ирак.

Двамата чужденци са постоянно пребиваващи в нашата страна, а ливанецът е близък до бивши собственици на голям търговски център в столицата, информира БНТ.

Измамените компании са над 47, поне за толкова има открити доказателства. Сред тях има големи американски компании, които оперират в сферата на металопроизводството, както и на производството на медицинско оборудване.

Измамите са ставали чрез изпращане на фишинги - фалшиви имейли, в които след реализация на търговски сделки, са изпращани различни от тези на официалните контаргенти банкови сметки, по които да бъдат преведени парите и така са присвоени много пари.

"С помощта, както стана известен термина "хакер" се влиза в чрез нерегламентиран достъп до търговска коренспонденция - основна имейли между търговски дружества, които водят определена търговска комуникация.

Следи се внимателно комуникацията и когато наближи момента на плащането за съответната стока и услуга се изпраща фалшив имейл, който имитира имейла на контрагента с малка разлика - сменя се една буква или цифра.

И се поканва партньора да плати, обаче на нова сметка. Банковата сметка е на муле в България", коментира зам. главният прокурор Иван Гешев. 

Български граждани са основно финансови мулета. Те е трябвало да имат интернет банкиране. Чрез него тези пари, без да се ходи до банков клон, се изпращат до азиатски държави където банковият режим е доста по-либерален. След това се изтеглят парите и се връщат към ливанеца и иракчанина, които са в основата на тази дейност.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

17 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам