Премиерът Николай Денков се обърна към протестиращите енергетици и миньори. Голяма част от страната бе блокиран. Живи вериги по магистралите направиха предвижването невъзможно.

"Това, което правим, е най-доброто възможно и за тях и за държавата като цяло. Голяма част от техните искания днес се основават на невярна или изопачена информация.

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. Никакво отлагане повече не може да се направи, защото рискуваме загуба на милиарди левове - 3,5 млрд. Второ, в документите, които изпращаме, е ясно казано, че централите ще работят до 2038 г. Трето - няма дати за затваряне на конкретни въглбищни централи", каза той.

"Изключително важно е да се създадат механизми, с които хората с определена квалификация да могат да намерят работа в същия регион. Затова създаваме предприятие, което ще работи в индустриална зона на територията на Мини Марица изток. То няма да работи в конкуренция, а в сътрудничество с тях. Тази зона ще привлича инвеститори", добави премиерът.

Министър-председателят уточни, че мините ще съществуват и ще продължат да работят, ТЕЦ-овете и новото предприятие, което ще се създаде до края на годината, както и инвеститори, които вече са проявили интерес.

Той допълни, че е предвидено създаването на социални пакети за тези кадри и призова работещите в Марица изток, които въпреки това желаят да продължат да протестират, да го правят по законен начин, без да пречат на други. 

„Следващите два месеца ще преговаряме с ЕК. След 30 ноември тя трябва да представи на всички държави членки договореното и до края на декември всяка държава трябва да се е съгласила с предлаганото. Ако това не се случи, то тогава средствата ще се изгубят и последствията за тези региони ще бъдат изключително тежки”, допълни Денков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук