Бившият министърът на околната среда и водите остава в ареста. Това съобщава БНТ.
 

Решението е на специализирания наказателен съд. Като мотив посочват, че ако е на свобода, Нено Димов може да въздейства на служители на МОСВ с цел да укрият доказателства или да извърши друго престъпление.

Ето и становището на съда: Има обосновано предположение Нено Димов да е извършил престъплението, в което е обвинен - умишлено безстопанственост. Като министър на околната среда и водите той е утвърждавал графици за подаване на вода за промишлени нужди, въпреки че нивото на язовир "Студена" значително е намалявало.

Това е ставало в нарушение на изискванията на законовата уредба да се гарантира наличието на достатъчно вода за питейни и битови нужди.

Твърденията, че Димов е бил подведен или зле информиран не изключват отговорността му. Ако е на свобода, има реална опасност Нено Димов да извърши друго престъпление. Реална е опасността Нено Димов да въздейства на служители на МОСВ с цел да укрият доказателства. Съдът намира, че Нено Димов трябва да бъде с мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.
 
По-рано наблюдаващият прокурор Ангел Кънев обясни, че има достатъчно събрани доказателства, които уличават Димов в извършеното престъпление и поиска най-тежката мярка “задържане под стража”.
 
Кънев изложи доказателства, че бившият екоминистър е разписвал предлаганите от ВиК - Перник графици за водоснабдяване и по този начин се е стигнало до водната криза.
 
„Над 90 000 души засяга водната криза в Перник“, каза прокурор Кънев, цитиран от novini.bg. Той заяви, че ремонтът на стената на язовир "Студена" е извършен на подводен принцип, като до приключването му през 2018 г. са се включили 20 експерта.
 
„Притокът към язовира е започнал да намалява най-чувствително през 2019 г., въпреки това са продължавани да бъдат разписвани графици към битови и промишлени нужди“, разкри прокурор Кънев.
 
280 милиона кубични метра водно количество е подадено към "Стомана-Перник". По този начин министърът не се е съобразил с обществения интерес, като е лишил гражданите на Перник от вода.
 
Прокуратурата настоя за постоянна мярка "задържане под стража", тъй като смята, че Димов може да повлияе на разпитаните свидетели и на тези, които още не са.
 
От прокуратурата заявиха, че Нено Димов може да се възползва от служебното си положение и да си осигури достъп до документи. Въпреки това обвинението смята, че Димов няма да се укрие.
 
Има назначена данъчна ревизия на бившия екоминистър като физическо лице, стана ясно още по време на заседанието.
 
Адвокатът на Димов Ина Лулчева категорично отхвърли обвиненията на прокуратурата. От защитата поискаха по-лека мярка от "задържане под стража".
 
Адв. Лулчева смята, че това е последният опит на държавното обвинение да разреши обществен проблем, чрез хвърлянето на вината върху едно лице. Лулчева заяви още, че нейният подзащитник може да носи политическа отговорност, но да бъде обвиняван, само защото е подписвал графици и това е довело до кризата, е чиста спекула.
 
"Министър Димов е имал екип, който е следял водните ресурси, като за това е отговарял зам.- министър Живков, заедно с друг служител на МОСВ", каза адв. Ина Лулчева.
 
Също така защитата смята, че вина за кризата в Перник имат ВиК-Перник, областната управа и кметът, а не само министърът на околната среда и водите.
 
"Нито един министър не може да вади количества и да прави сметки - за това има екипи от експерти, които да отговарят", разкри адвокатката.
 
Също така адвокат Лулчева не счита, че нейният подзащитник е опасен: "Той вече е в оставка, която е приета от премиера Борисов, и е абсурдно да се твърди, че може да влияе на хода на делото".
 
Припомняме, че вчера от прокуратурата съобщиха, че Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост за водната криза в Перник. Той беше задържан в четвъртък и прекара нощта в ареста на Трето районно управление в София. Вчера той подаде оставка, след което му беше наложено и 72-часово прокурорско задържане.
 
Нено Димов беше единственият действащ министър в демократичната история на България, който прекара една нощ в ареста. Задържането му се смята за безпрецедентно.