Работна група в МРРБ подготвя въвеждането на санкции към общините, които не успяват да осъществят добър контрол над санирането по Националната програма за енергийна ефективност. Това научи БЛИЦ от свои източници от ведомството на Николай Нанков.
Причината за замисляните крути мерки е предстоящият бум в санирането през 2018-а и сигналите за недобросъвестни изпълнители.

„Начинът на налагане на глобите и размерът им все още се уточнява, но няма да са символични. Хората трябва да останат доволни от санирането, в което е вложен немалък държавен ресурс“, обясни източникът ни.
По програмата има сключени договори за 2022 сгради в цялата страна, а в експлоатация са въведени 984 от тях. През 2018-а се очаква да бъдат довършени останалите 1038. В края на миналата година правителството отпусна по сметките на МРРБ втория милиард от бюджета, за да може ведомството да се разплаща с ББР за извършените дейности.

Според правилата на програмата обществените поръчки за избор на изпълнител и съпътстващите дейности като техническо обследване, инженеринг, строителен надзор и инвеститорски контрол се обявяват от общинските администрации. В договорите с изпълнителите те предвиждат при недобра работа строителят да се поправи за своя сметка. Една от идеите на МРРБ е да се стесни цедката за фирмите, които печелят поръчки за саниране, като се увеличи гаранцията за изпълнение.

Друга идея на експертите е общините да бъдат задължени да поставят на видно място в обектите контакти (имена, телефон, e-mail), за да се улеснят живущите в обекта да подават сигнали за нередности.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!