Единият от осъдените за шпионаж в Гърция български военни – сержант Йордан Чапов, служи в Пловдив, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
Чапов е кадрови военен в 91-ви инженерен позиционен батальон в Пловдив, потвърди командирът на поделението подполковник Петьо Кирков. В момента военнослужещият е в полагаем според конвенция на ООН отпуск след мисия, тъй като до юли е бил в Косово.

Подп. Кирков каза, че сержантът не се прибирал в поделението след завръщането си от мисията. Той ще бъде уволнен, ако получи осъдителна присъда в Гърция, допълни командирът и уточни, че такива са изискванията на Закона за кадрова военна служба. Подп. Кирков заяви, че не вярва сержантът и съпругата му да са шпионирали военни обекти в южната ни съседка.

БЛИЦ припомня, че съдът в гръцкия град Орестиада наложи 15 месеца затвор на трима български граждани по обвинение в шпионаж. Те са били арестувани в град Орменио в пограничната област Еврос. Гръцките медии съобщиха, че двама от българските граждани са военнослужещи към военна база на НАТО и публикуваха имената им – Йордан Чапов и Димитрина Чапова. При задържането им са намерени голям брой снимки на военни гръцки обекти. Гръцките власти са получили сигнал за „странно поведение“ на чужденци, които заснемат с видео действащи военни обекти, въпреки забраната за това. Няколко дни българите са били следени, при което се потвърждава интереса им към военните обекти, разположени на границата с България и Турция. Задържането е извършено при опит за излизане от Гърция. Българските военнослужещи са посочили пред съда, че възнамерявали да публикуват снимките в българско военно списание. Присъдата от 15 месеца е обжалвана и заменена с парична глоба. Пловдивски юристи определят поведението на българските военни като недопустимо, тъй като грубо се нарушава гръцкото и европейското законодателство. /БЛИЦ