Дни преди празника Никулден – един от най-почитаните празници преди Коледа, софиянци и гостите на столицата се подготвят за празничната трапеза. В един от най-големите пазари в града са извадили риба и извън магазините, предаде БГНЕС.
Св. Николай е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Вярванията го нареждат като патрон на рибарите - господар на целия подводен свят. Той е и покровител на плаващите по море, но за свой небесен покровител го считат и банкерите.

Празникът е по време на поста преди Коледа, но на този ден се яде риба. Статистиката посочва, че близо 200 000 души в страната носят името Николай, Николина и производни на тях. Няма значение обаче дали в семейството някой носи името на светеца, за да се празнува.

За семейството на Димитринка празникът е голям и защото жената тогава има рожден ден, например. Може би защото празнува на този ден, а традицията повелява да се яде шаран, тя вече е своеобразен експерт  за това кои от тези риби са добри. Преди празника обича да пообиколи, да набележи няколко и накрая да купи най-доброто.

„Искам шаран от 3 кг – дълъг, черен, който е живял в дълбоки води, по-див. Най-добрият шаран се познава по цвета. По-жълтите са живели в по-тинеста вода, по – близко до тинесто дъно, когато са по-тъмни са плували в по-дълбоки води и люспите са по-черни. Разбира се, винаги си купувам шаран с люспи”, каза жената. Тя не го приготвя с ориз, само с лук, орехи и много магданоз. „Ориз не слагам, защото то заприличва на друга манджа”, допълни Димитринка.

На пазара, жив, пресен шаран можеше да се купи за 6.50 лв./кг, а друг тип шаран - за 4.90 лв./кг. Йордан вече пък е готов за семейния празник. В зависимост от гостите избира и рибата за трапезата. Тази година избрали и скумрия, и шаран. Рецептата за Никулден обаче не сподели, явно и не се мъчи с нея, тъй като веднага препраща този въпрос към жена си.

Всъщност се вярва, че шаранът се приготвя като жертва в чест на светеца. Разказва се легенда, че докато Св. Никола плавал с лодката си в морето, заради силни вълни, лодката се пропукала. Имало опасност той и спътниците му да се удавят, но Св. Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината. За много хора обаче на Никулден може и без шаран, но е важно да се почете традицията и да има риба за празника, казват познавачите.

„Традициите се пазят, но са изменени и това е добре, защото може да се осъвременят малко, нищо лошо няма, а и да има малко повече фантазия”, казва Мариана. В нейното семейство празнуват всички заедно. Те нямат именник, но това не пречи да бъде весело и хубаво. За вечерята те се съобразяват с това кой какво обича. За тази година ще подготви скумрия, защото младите в семейството не обичат шаран.

Скумрията на пазара също е разнообразна и може да се купи от  4.90 лв. за килограм или чистена, прясна за около 7.90 лв. 

Пъстървата тази година на пазара върви за около 12 лв. за килограм.

Килограм лаврак пък може да се купи и за около 15 лв.

А ако искате да направите трапезата си съвсем различна от традицията, може да купите и акула. Ние видяхме килограм от нея да се продава за 9 лв. Още преди дни пък стана ясно, че Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е започнала засилени проверки на риба и рибни продукти преди Никулден.

Заедно с инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) те проверяват търговските и рибностопанските обекти, заведенията за обществено хранене и тържищата за търговия с риба. Така за нас остана да се наслаждаваме на празника!