В списъка Приятели на блога на вицепремиера на Македония е и Константин Павлов от София. Антоанета Ненкова от Дойче веле разговаря с него за това какво може да научи един македонски политик от един български блогър.
Сред ключовите думи и имена в блога komitata.blogspot.com, са: Александър Македонски, евроинтеграция, Западни Балкани, министър Ивица Боцевски, разказите на Алекс Букарски, диалог с Гърция, ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски…
Това донякъде обяснява и факта как така един български блогър попада в блогрола (списъка с четени или приятелски блогове) на вицепремиер по европейските въпроси на Македония Ивица Боцевски. Връзката към блога на Константин е от времето, преди Ивица Боцевски да влезе в македонското правителство, уточнява българският блогър. В момента вицепремиерът е „замразил” блога си.
Константин Павлов, по-известен в българската блогосфера като Комитата, не чете вестници.
Типично за блогър
И то поставен в първата 100-ца на най-популярните блогъри в България, той се информира от интернет. Защото новите медии са по-бързи от традиционните -това първо. И второ, защото на ден преглежда по 300 блога, не може да си представи, че ще се налага да разлиства 300 вестника. Случва му се естествено да чете и преса и тогава установява, че нещо свежо от личните дневници в интернет, дори „глупост” като тази, че някой изял 50 яйца наведнъж, след 2-3 седмици вече пълни и страниците на българските вестници. Според Константин Павлов традиционната журналистика има какво да учи от блогърите.
Преди да се включи в българската блогосфера, Константин пише в македонската. Има много приятели в Скопие и Битоля. Така стигаме и до повода за нашия разговор –онлайн-дискусиите на Константин с македонския вицепремиер Ивица Боцевски.
Сред постовете в блога Komitata.blogspot.com вниманието привлича корицата на един от последните броеве на македонското списание Фокус. Константин Павлов коментира, че тази
"нагледна агитация"
показва проект на скулптура на Александър Македонски в Скопие. Под снимката пише: „Скултурата на Александър Македонски ке биде най-малку 30 метра висока”
Като една трета от българите, пояснява Константин Павлов, и самият той е с македонски корен. И това е част от обяснението за интереса му към западната ни съседка и към Западните Балкани.
В македонската блогосфера Константин попада и на сайта на сегашния министър на европейските въпроси на Македония - Ивица Боцевски. Константин и македонският министър не се познават лично. Но това не им е попречило да си разменят няколко и-мейла за бъдещето на Македония в Европа, за нагласите на македонците към българите, за трудния диалог между Гърция и Македония.
Какво може да научи от един български блог един македонски вицепремиер? "Да прочете например прогноза за евроинтеграцията на Македония", отговаря Константин Павлов. Той е на мнение, че евроинтеграцията на Македония е малко тъжна история. И причината е в различията между реформаторите в страната - днешните управляващи от ВМРО-ДПМНЕ и реформаторите от Източна Европа. И тук е големият проблем на македонците по пътя им към Европа. Първата голяма разлика е, че сегашното правителство не насочва усилията си към осмисляне и преодоляване на грешките от комунистическото минало - отваряне на досиета, ролята на ДС преди и по време на прехода, а напротив - работи за засилване на държавния натиск, за конструиране на нови митове, включително на тази, бих я нарекъл
истерия по античността.
"Не зная кой е авторът на тази кампания. Но правителството стои твърдо зад нея. Магистралата от Скопие към Гърция ще се преименува на името на Александър Македонски, стадиони и болници ще се преименуват, във всички по-големи градове ще се строят паметници на Филип и Александър Македонски. Въобще „доказва се”, че съвременните македонци са директни потомци на Александър Македонски.
Ситуацията е доста парадоксална, защото опозицията - бившите комунисти от Социалдемократическия съюз в Македония, са доста по-проевропейски настроени и са готови на компромис с Гърция, отколкото управляващите.
Пак ще кажа, според мен истерията по античното наследство и идентичността на македонците е основният препъни-камък пред евроинтеграцията на Македония и пред диалога с Гърция."
Какво още можем да научим от един български блог за Македония?
"За Алекс Букарски и книгата му ”Люде, на които не им се отваря парашутът”." Според Константин Павлов Алекс Букарски е изключително талантлив македонски автор. 24-годишен, студент по филология в Скопския университет, личен приятел от блогосферата.
„В най-добрите си моменти прозата на Букарски става толкова бясна и пълнокръвна, че сякаш напира да се измъкне от страницата и да ти фрасне един по носа”. Това казва българският писател Богдан Русев за македонския писател Алекс Букарски. И Константин е съгласен с оценката. Той уточнява, че първите си разкази Алекс Бекарски публикува в собствения си блог в интернет.
През декември 2006 г. печели конкурса "Електролит" за най-добър разказ, както и конкурса "Новите" за най-добър дебютен ръкопис на издателство "Темплум". Ръкописът е издаден в дебютната му книга "Люде, на които не им се отваря парашутът". В Македония тиражът и допечатката към него са изчерпани за около две седмици.
Разказите на македонския автор Букарски са преведени на български от блогъра Константин Павлов. И вече са на книжния пазар в София.
Ако някой прояви интерес към съвременния разказ за Скопие и Битоля, може да хвърли поглед на блога Komitata.blogspot.com. Там са преведени някои текстове на Букарски. А на тези, с по-широки интереси към хората и парашутите, Константин Павлов ще може да предложи пълния сборник с разкази на македонския автор. /БЛИЦ