Българите в чужбина са явление. Те често стават интересни и търсени преди избори от стари познайници и нови гладници. Не рядко биват оплювани като предали родината си в коментарите към всяка статия, свързана с тях. Или пък на тях се гледа като кучета касички от техни роднини и български предприемачи. А интересно какво става с тези наши сънародници в действителност? Още колко дълго ще пребивават в чужбина и кой път ще изберат? България или там където живеят?
Когато човек се зачете по форумите, в които се събират, често се сблъсква с носталгията им. Винаги има и едно "но". С всяко прибиране сравненията и конфронтацията с българската действителност охлаждат ентусиазма им. И така годините си минават. Доста създават семейства, децата им израстват в чужда страна и я чувстват като свой дом. На фона на по-високото качество на живот и повече възможности за професионално развитие, България като че ли все повече се отдалечава от мечтите и представите, както на семейните, така и на учещите се. Затова и страницата Заедно  /www.zaedno.eu/- Интернет общество на българите по света, проведе няколко проучвания.
Оказа се, че според една от последните  анкети, конфронтирани с въпроса колко ще останат в страната, в която живеят, много голяма част смятат да е завинаги или за доста дълго. Отговорите на 2225-те анкетирани до момента са както следва:
- завинаги - 55.04%
- докато направя някакви пари - 10.79%
- докато се пенсионирам - 8.23%
- докато си завърша образованието - 5.85%
- веднага се прибирам в БГ, не мога да живея тук - 3.15%
- нямам идея - 16.95%
Излиза, че почти 2/3 от българите, напуснали България, са сигурни невъзвращенци. Ще попитате защо пък толкова много? Факт е, че повечето студенти след завършване на образованието си често продължат професионалния си път в страната, в която са учили. С влизането в ЕС, това стана още по-лесно осъществимо. От друга страна голяма част от кадрите ни излизащи в чужбина за закърпване на семейния бюджет, често се застояват с години, някои остават завинаги. Реално хората стигнали до пенсия едва ли ще изберат точно България, където да прекарат старините си. Практиката на добре печелещите немци например е да закупят имот в Испания и да прекарат старините си там. Защо и един устроил се българин да не избере същият път?
Още една съвсем прясна анкета. Ето как посетителите на сайта, преобладаващата част от които живеещи в чужбина, отговориха на въпроса: Къде празнувахте празниците? (визират се коледните и новогодишните празници на 2008 г.)
- живея в чужбина и останах там за празниците - 68.60%
- живея в чужбина, но празнувах в България - 21.49%
- живея в България, но празнувах в чужбина - 9.92%
Резултатите от тази анкета предизвикват най-голяма изненада. До скоро беше много срещано явление повечето българи да се приберат в България за празниците, но това явно се е променило.

Тези две анкети показват доста сериозен обрат в традиционните схващания за сънародниците ни в чужбина. Явно голяма част от тях вече се асоциират със страната, в която са емигрирали и дори големи семейни празници като Коледа и Нова година не успяват да ги привлекат обратно в България. /БЛИЦ