Академията “Черноризец Храбър” отне наградата на автора на “Новинар” и журналиста от Дарик Варна Калин Руменов. През май в присъствието на първите държавни мъже – президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев и кмета на София Бойко Борисов, журналистическата гилдия раздаде своите награди. Калин Руменов взе наградата за “Млад журналист”. Текстовете за които Академията предпочете Калин пред останалите претенденти са : “ 20 стачни мига от Станишевата есен”, и “ Страната на ивановците, илиянилиевците и лачените чанти”. Неправителствени организации, интелектуалци, преподаватели призоваха в петиция : Отменете тази нелепа и срамна награда”. Мотивът им е “расисткото отношение на Руменов към ромската общност.” Темата за циганите Калин засяга в материали, които по никакъв начин не са свързани с наградените текстове.
Галимацията прерастна в международен скандал, след като в нея се включиха Пол Биндер (говорител на групата на ВАЦ) и Кнут Прийс, шеф на кореспондентското бюро на ВАЦ в Брюксел. Германците изразиха своя потрес от талантливия български журналист, обявиха го за расист и си взеха наградата. Репортер на Блиц разговаря непосредствено с Калин Руменов след “детронирането” му от Академията.

- Какво е за теб отнемането на журналистическата награда “Черноризец Храбър”?

- Аз не спя с тази награда, аз спя с жени. Отнемането не е фатално. Като я получих ,не изпаднах в еуфория. Взимат ми я - не съм в депресия. Това е просто някаква награда. Това е за мен “усещането”.

- Разбрах, че ти лично трябва да върнеш статуетката на Академията. Някои определиха това като печеливш твой ход, защото няма от какво да се срамуваш за разлика от спортистите, които си връщат златните медали, след като ги хванат в употреба на допинг. Как, кога и на кого я върна статуетката на Храбрия Черноризец?

- Не съм я върнал на никого. Технически нещата не са изчистени, изяснени.( в това физическо връщане на статуетката). Публично е обявено, че ми се отнема наградата. Този факт е по-важен, а не толкова дали статуетката ще върна на някого. Тази статуетка за мен нищо не означава. Само по себе си какво означава статуетката “Черноризец Храбър”? Някакъв фетиш с който се предполага, че си лягаш и спиш? Не съм гледал така на “Черноризец Храбър”, За мен наградата е знак. След време щях да показвам на внуците си и да казвам: – дядо ви едно време ей такива неща получаваше. Не съм ходил на война, за да получа железен кръст за храброст, а “Черноризец Храбър”. Статуетката не е вкъщи, подарих я на майка ми, защото тя й се радваше. Но какво да каже майка ми сега на Академията : да ви еба майката?!. Преживява отнемането като всяка една майка. Не обръщам голямо внимание нито на актът на връчване, нито на отнемане. Просто нещо се случа. Получих “Черноризец Храбър” това е вид реклама в медийните среди. Сега ми я отнемат и вече рекламата излиза извън медиите среди.

- Може ли да се каже, че не толкова даването, колкото отнемането на “Черноризец Храбър” е страхотен PR, рекламен ход?

- Да. И най-интересното е, че се шуми в най-аутсайдерската категория “Млад журналист”. Аз не съм спечелил награда в по-престижна категория, където играят големите риби. Аз съм спечелил за млад журналист. От страна на Академията това е заявяване – ето за това поощряваме младите журналисти, поощряваме ги да не харесват това, че циганите са мързеливи в тази държава и т.н. Неправителствените организации, които ми отнеха наградата, така са гледали на акта на връчването й. Според тях се поощрява това. Според тях това един ден ще се превърне в заплаха.. Ако повече хора започнат да пишат по този начин, за тях това е заплаха. Затова и приложиха превантивна мярка. Това е моето тълкувание, моето обяснение на ситуацията.

- Интересно ми е циганите, заради които ти отнеха наградата, дали знаят нещо за теб? Знаят ли кой си? Познават ли те?

- Аз много се съмнявам доколко циганите знаят, за моето съществуване. Защото целият този шум около отнемането на наградата, всичко това беше инициирано от лицемерни българи. При тях нямаше цигани. На тези българи аз съм алибито те да получават пари за техните си фондацийки да интегрират циганите. Но те не могат да се похвалят с резултати за това какво точно са направили за интегрирането на циганите. Те ще се похвалят на края на годината с моето име – ето намерихме, уличихме, изобличихме един журналист, които за тях е расист. И накрая на годината доклада им ще бъде свързан с моето име и на следващата година те пак ще получат финансиране по този начин. Получава се следната ирония – аз мога да издържам циганите (както и ти ги издържаш със своите данъци). Накрая става така, че освен циганите ще издържам и тези хора, които се борят за техните права, които са срещу мен. Тях също ще издържам поне една година напред.

- Има множество чаткоментари за твоя казус. Следният коментар са набива на очи: не би трябвало да има голям журналист, който да взима награди, които раздава Тошо Тошев ?

- Виж – аз от тук нататък както и да коментирам стойността на тази награда няма да е коректно. Затова предпочитам да не го правя. Аз съм я получил, те са ми я отнели.

- Забраняват сайтове, отнемат награди?

- Аз не се сравнявам с “Опасните”. Защото двата случая са коренно различни. Този сайт го спира държавата, ДАНС. Поне така се предполага. Мен държавата не ме спира. Хора от Германия също имат отношение към наградата. Съобразиха се с тях. Имал съм контакти с германци. Те имат комплекс на тема расизъм.. В очите на германците начина по който се изразявам, темите за които пиша звучат странно. Но това е лошото, че те (германците) раздават морал, раздават правосъдие без да са тук. Те не живеят нашия живот на тях им изглежда по един начин отстрани България. Мисля, че в България доста хора споделят това, което съм написал за циганите.
Представи си за момент, че има циганска република. Представи си, че циганите живеят в собствена икономика – по-младите цигани ходят на работа, изкарват пари, плащат данъци, с тях се плащат пенсиите на по-възрастните цигани, безработните взимат пари от тези данъци за социални помощи, детски се изплащат. Колко време може да съществува? Възможна ли е една такава циганска икономика? Не е възможна. След като аз си плащам данъците в тази държава, трябва да имам мнение как се изразходват тези данъци. Ако аз примерно напиша нещо, че не съм съгласен в това правителство, че праща пенсионерите да ходят на море, някой трябва да ме обвини във възрастова дискриминация. Но тук става дума за това къде отиват моите, твоите, нашите пари. Няма нищо лошо пенсионерите да ходят на море, но не по този начин. И не 5000 човека да изпращат, а много повече. Но затова трябва да работят повече хора и да получават по-високи заплати. Ако работеха повече цигани, повече цигани се осигуряват и си плащат задълженията към бюджета тогава ще има повече пари и за пенсии.

- В казармата си служил с две циганчета?

- Да, много готини пичове. Казвам го съвсем честно. От тогава не съм ги виждал. Но предполагам, че са се запазили като готини пичове. Има работещи цигани, хора, които се опитват да живеят по правилата в тази държава. Нямам нищо против тях.

- Цитирам ти чат коментар: Един човек може само да се гордее, когато Тошо Тошев и Георги Първанов му прибират наградите, които са му дали, защото това е признак, че този човек е качествен.

- Няма да коментирам това. Няма доказана връзка на президента с цялата тази ситуация. По същите причина не искам да коментирам и самата награда. В случая умно нещо не мога да кажа, ще бъде глупост.

- Поканиха те в студиото на БТВ. Учудих се те канят в сутрешен блок, защото написа, че “лицемерните стандарти на правосъдието са пренасят в БТВ”?

- БТВ в случая върши работа. За БТВ писах относно случая Горсов и репортажа на Миролюба Бенатова. Горсов играе хазарт, краде пари от общите пари, така както циганите изяждат нашите данъци. Просто правосъдието се хваща с бащата на Мануела, а в същото време не обръща внимание на много по-съществени неща. В контекста на делото Максим Ставийски-Горсов, репортажа за Горсов започна да прилича на поръчкова журналистика, но може и да не е. Журналистите просто си вършат работата. Това е. /БЛИЦ

Интервю на Мария Друмева