Не една, а цели две звезди ще изгреят във Famous Алея на славата в навечерието на Международния ден на театъра. Легендите на българското кино и театър - Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова, ще открият звездите със своите имена на 26 март, в 14 часа пред кино „Арена Младост”. Калата и Стоянка, както всички ги наричат, са първите български актьори, които осем-членното жури почита с това отличие.
Житейският и професионален път на Стоянка Мутафова е впечатляващ. Тя е една от най-ерудираните български актриси. След като завършва класическа филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Държавната театрална школа, получава образование и зад граница – в театралния отдел на Пражката Консерватория. За известно време е кадър на Народния театър, а след това помага за основаването на Сатиричния театър. Почитателите й я помнят с уникални роли и в киното като „Рапсодия в бяло”, „Топло”, „Специалист по всичко” и много други. И в наши дни, тя продължава работата си на театралната сцена.

Георги Калоянчев е не само блестящ актьор, той е „актьорозавър” (както го нарича писателят Георги Данаилов) и “артистично чудовище" (според Младен Киселов). Калата е един от основателите на Сатиричния театър, заедно със Стоянка Мутафова. Въпреки това кариерата му започва в Народния театър, където играе веднага след като завършва театралното си образование. През 1951 година заснема първия си филм - „Утро над родината”. Следва поредица от незабравими образи във филми като "Специалист по всичко", италианската продукция "Галилео Галилей", "Езоп", "Бон шанс, инспекторе" и така повече от 50 игрални филма и повече от 50 години на театралната сцена.

Досега свои звезди имат Димитър Бербатов, Лили Иванова, Васко Василев, Валя Балканска, Теодосий Спасов, Вежди Рашидов, сестри Малееви, Иво Папазов – Ибряма и други. Кандидатурите се издигат от жури, в чийто състав влизат уважавани българи от най-различни области, доказали своя професионализъм и ерудиция. /БЛИЦ