Мизата за нелегален трафик на мигранти през границата ни със Сърбия е скочила двойно през последните месеци. Ако преди каналджиите прибирали от бежанците по около 200-300 евро, за да им помогнат да прескочат браздата, то сега сумата надхвърля 600 евро. „Причината за това е в затегнатия контрол по границата, който осъществяваме и с помощта на Фронтекс“, уточни пред „Монитор“ зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.
Така каналджийството ставало все по-рискована дейност, поради което и цената на „услугата“ се вдигала, е неговото обяснение.
 

Наред с това трафикантите имали и друг проблем – заради намалелия бежански поток бизнесът им все повече секвал. Това ги принудило да прибягнат към нов подход, като сами тръгнали да обикалят бежанските лагери у нас, за да привличат мигранти за нелегален път към Западна Европа.
 
Около центровете били пращани основно афганистанци да зарибяват свои сънародници, като тази дейност процъфтявала в лагерите от отворен тип, тъй като там охраната е поверена не на МВР, а на частни фирми.