Политиката в Македония да налага изкуствена идентичност с фалшификация на българската история не води до нищо добро и разделя обществото допълнително.

Това каза за Радио "Фокус“ вицепремиерът Красимир Каракачанов по повод отворено писмо на председателя на групата за сътрудничество между парламентите на Македония и България Илия Димовски, който прави скандален прочит на историята ни, и заключава, че "македонците са българи, колкото българите са гърци".
 
"Преди няколко дни бившият министър-председател Груевски беше написал в интернет едно пространно свое тълкувание на историята и аз му отговорих с аргументи, факт по факт. То не беше разпространено от нито един македонски сайт или македонска медия, но коментарът ми бе прочетен от над 36 хиляди души в Македония още на 2 май.
 
Явно тази тема предизвиква раздразнение и дебат в македонското общество и ставаме свидетели на поредния политик, некомпетентен в историята на собствената си държава и народ човек, който се опитва да тълкува фактите по един изключително елементарен, бих казал неграмотен начин“, допълни вицепремиерът.
 
Красимир Каракачанов припомни, че през последните години в Македония има издадени над 20 книги, част от които документи, а други оригинални спомени на дейци на ВМРО или общественици в Македония, в които се говори за българи, а не за македонци и македонска нация.
 
"Ако тези политици като г-н Димковски си бяха направили труда да прочетат няколко книги, не издавани в България, а отпечатани от македонската академия на науките или от македонските архиви, би следвало да са малко по-въздържани в непремерените си и неграмотни коментари и тълкувания на историята“, уточни той.
 
Според Красимир Каракачанов резултатите от тази политика са катастрофални - македонското население намалява, а албанските партии взимат все по-сериозен превес. Според сега действащата Конституция в Македония не е възможно да се състави правителство без в него да участва някоя от албанските партии, припомни той.
 
"Перспективата е нерадостна за тези политици, които са се затворили в своя стъклен свят от криви огледала и защитават отречените от целия свят тези на Коминтерна (т. нар. Комунистически интернационал).
 
Има писмени доказателства, че македонската нация е част от стратегията на комунистическия интернационал в Москва за създаване на нови нации. Идеята за отделна македонска нация се наложи с насилие в Република Македония, защото тя остана част от комунистическа Югославия.

Не може да се опитваш да създаваш идентичност, фалшифицирайки историята хилядолетия назад“, подчерта Красимир Каракачанов.