Мигранти на българо-турската граница няма. Ако се появят групи - те са малки. Това съобщи пред БНТ министърът на отбраната Красимир Каракачанов. 

„Ако нашите власти забележат подобна група, сигнализират на турските власти, които ги отблъскват. Към момента, откакто е възникнал този конфликт на гръцко-турската граница е имало 10 опита, но са неутрализирани“, добави той. 

„Пикът тепърва предстои“, предупреди военният министър.

Той уточни, че тук става въпрос за политика.

„Тези мигранти не са минали 1000 км без никой да ги забележи.

Ситуацията в Сирия е изключително сериозна. Турция иска да провали опитите за създаването на кюрдска автономия в Сирия. Тази територия разполага с големи количества петрол. Ако се създаде още една автономна област в слабата Сирия, може да се създаде нова държава.

Турция се притеснява, че по двете си граници ще граничи с кюрдски автономни области. Вторият момент е Либия. Турция откровено подкрепя управлението в Триполи, което е проислямистко. Третият проблем е спорът с Кипър. Турция има апетити към газовите находища в Кипър“, изтъкна Каракачанов.

Той подчерта, че се омаловажават опитите на премиерът Борисов да бъде балансьор в спора.

„Важното е към България да не тръгнат десетки хиляди мигранти, които са в района на Одрин. България трябва да има ясна позиция, че трябва да се опитва да балансира между Турция и ЕС.

Страната ни има интерес да нямаме нелегални мигранти. Трябва да се опитаме, запазвайки своите достойнства, да се предпази да не се случи това, което наблюдаваме в Гърция. Голяма част от тези хора не са бежанци. Те искат да отидат в обетованата земя и да живеят добре. Чуват се призиви да се затворят границите за мигранти. Европа вече говори нашият език“, каза Каракачанов.

„България трябва да поиска финансови средства и техника от ЕС. Трябва да оборудваме и армията с модерна техника, което да позволява бързо и безопасно придвижване.

Той заяви, че армията ни има готовност ,за да стигне до границата. Ако някой дойде и открие огън срещу нас, армията може да използва сила, но такъв прецедент до момента няма“, успокои военният министър.