"Георги убил Радостина от любов? Абсурд!", категорични са състуденти на обвиняемия за жестокото убийство на 21-годишната варненка. Повечето от колегите на Георги Цветанов от Икономическия университет не допускат, че той е изживявал болезнени и скрити чувства към жертвата си приживе. И не любов е това, което погуби жестоко Радостина Евтимова.
Всъщност младежът имал дългогодишна приятелка Пламена, която работи като продавачка в магазин. Връзката им била понякога драматична - на приливи и отливи, заради по-агресивното поведение на Георги. Край драматичната смърт на Радостина тези дни тръгнаха слухове, че Георги имал възбрана да доближава приятелката си заради нейни оплаквания. От Районния съд във Варна обаче отрекоха това, пише "Стандарт".

Задържаният искал свиждане с Пламена, но според режима в следствения арест може да го навестяват само родители и най-близки. Поръчките му към тях били само за цигари и плодове.

Състуденти на убитата Радостина и Георги са категорични, че нито за миг тя не му е давала повод да си мисли за интимна връзка. Момичето обичало изключително много приятеля си Петър Георгиев, който учел в Англия, държала на него и му била вярна. Затова пък Георги често задирял и преследвал момичета от други групи в специалността стопанско управление, които се оплаквали, но само помежду си от по-агресивното му поведение. "Държеше винаги да е лидер и във всичко да успява", споделиха негови приятели.

Над 9900 станаха абонатите в най-голямата социална мрежа Facebook, които настояват за най-тежката присъда за убиеца на 21-годишната Радостина - затвор до живот без право на замяна. Защитата на Георги Цветанов пусна жалба в Апелативния съд за промяна на наложената от окръжните магистрати постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Делото ще се гледа на 17 март. Засега Георги все още не е проговорил за деянието - нито пред разследващите органи, нито пред двамата си адвокати. Срещите му с тях са през стъклена преграда и разговорите се водят чрез телефонни слушалки. Дали на този етап има нови доказателства, наблюдаващият зам. окръжен прокурор Радослав Лазаров отказа да оповести. Той изрази увереност в справедливостта на българското правосъдие, но и своето несъгласие с промените в НПК. Те дават възможност, ако подсъдимият признае вина и поиска съкратено следствие съдът да няма право да му откаже.

Тогава извършителят на зверското престъпление може да се отърве с предвидения от закона минимум - под 15 години.
Черна прокоба сякаш тегне над Икономическия университет - треперят родители. За втори път в две поредни години вузът спусна траурен флаг за две млади жертви. В началото на миналата година това беше заради тежкия инцидент с рухналата козирка над 22-годишната Гергана Велинова от Несебър.

Момичето беше четвъртокурсничка в специалността счетоводство и контрол. В началото на тази година беше зверски убита 21-годишната Радостина Евтимова. Трябва свещеници да отслужат водосвет в учебното заведение - настояват родители и студенти. Трагичната вест за убийството на Радостина настигна ректора на Икономическия университет проф. Калю Донев навръх рождения му ден.

Съобщил му за случилото се председателят на студентския съвет Светослав Тодоров. "В България се лекуват не причините, а следствията. Престъпността у нас е заради бедност, мизерия, лоша инфраструктура, отчужденост - но никой не обръща внимание на тези причини", коментира тъжно професорът.

Прокурорът: Близките са знаели за стореното

Нямам съмнение, че родителите на Георги са знаели какво е направил синът им. Това заяви за "Дарик" зам. окръжният прокурор на Варна и наблюдаващ делото за жестокото убийство Радослав Лазаров. Той отказа да разкрие къде в дома на заподозрения са открити вещите на жертвата и могли ли са родителите му да ги забележат. Прокурорът отхвърли възможността веществените доказателства да са подхвърлени.

В преносимия компютър на Радостина, който е открит в апартамента на Георги, разследващите все още не са влизали, за да проверят разговорите по skype и дали са трити файлове. За кореспонденцията на студентката с приятеля й Петър в Англия е разказал самият той пред прокуратурата. Лазаров обаче отказа да уточни дали е виждал неговия компютър. Според изнесените вече данни Радостина е съобщила в чата, че Георги ще пренощува при нея заради семейни проблеми вкъщи. В 3,36 ч тя е писала на Петър, че си ляга.

В 4,16 ч той е получил от нея "ОK". А в 5,07 ч, когато според аутопсията студентка вече е била мъртва, от профила й е изпратен текстът "Тука съм". Компютърът на жертвата ще бъде проверен, след като първо бъдат обработени следите от кръв по него, каза още Лазаров. Той не се ангажира със срок кога ще бъдат готови експертизите и кръвните проби за алкохол и наркотици.
Георги Цветанов, който се появи в понеделник в съда с бинтована дясна ръка, е търсил медицинска помощ, преди да бъде задържан. Лекарят, обработил раните му, вече е разпитан. Снимката на голо тяло в телефона на Георги вероятно е правена от неговия апарат. Нямам съмнения да мисля, че е била прехвърляна, завърши Лазаров. Заради следствената тайна той отклони повечето въпроси, сред които за точния час на задържане на заподозрения, кога се е прибрал вкъщи в нощта на убийството, има ли следи по тялото на Радостина, че устата й е била запушвана, чули ли са съседи шумове от апартамента на ул. "Мир" и други. /БЛИЦ