Над 15 хиляди туристи са влезли в Гърция през граничния пункт „Кулата“ за първите шест часа след отпадане на седемдневната карантина, наложена от южната ни съседка, информира БНР.

Над 3000 са били превозните средства, преминали през гранични пункт. Единици са били тествани от гръцки лекари за коронавирус, съобщиха на брифинг от Главна дирекция "Гранична полиция".

Около 150 тежкотоварни камиона има в момента на Кулата, но пропускането към Гърция върви нормално.

Не така обаче беше от сутринта до обяд, когато стотици автомобили задръстиха трасето в зоната за граничен контрол. Повечето не знаеха, че седемдневната карантина изтича на обяд и се наложи полицията да ги спира още на АМ "Струма" докато отпадне заповедта на гръцките власти, което стана малко след 11 часа.

В дадени моменти опашката от чакащи автомобили за влизане в Гърция достигна 5 км.

Гражданите на трети страни не се допускаха в южната ни съседка. Много сръбски туристи бяха връщани. Към момента няма чакащи леки автомобили. 

Равносметката на инфарктния ден направи на кратък брифинг началникът на граничния пункт старши инспектор Атанас Георгиев:
"Десет гишета за граничен контрол работят на вход и на изход. Ще има и мобилни екипи през летния туристически  сезон, който в Гърция вече започна".