Вчера Хасково и Одрин се побратимиха, а кметовете на двата града инж. Георги Иванов и Хамди Седефчи подписаха официалните документи. Ето какво каза в интервю за БЛИЦ, хасковският кмет:
- Г-н Иванов, вчера подписахте договор за сътрудничество в Одрин. Какви точно ще са взаимоотношенията на Хасково с този град?
- Целта е да се побратимим с един град, който се посещава от много българи. Договорът, който подписахме с кмета на Одрин, Хамди Седефчи, постави основите на едно добро икономическо и културно сътрудничество. С една дума – превзехме Одрин отвътре, но културно.
- Разбрах, че одринският кмет е прекъснал важна визита в Анкара, за да посрещне групата от Хасково?
- Да, така е, в Анкара се изготвя листата за общински съветници за местните избори, които ще се проведат през март т.г. в Турция, но Хамди Седефчи предпочете да остане с нас.
- Кога се роди идеята за това побратимяване?
- От доста години поддържаме приятелски отношения в Одрин, ходим си на гости, обменяме опит, правим съвместни мероприятия. Но договора, който подписахме има друга цел – ще ни даде възможност за изготвяне на съвместни проекти и програми, които да включим и повече културен обмен. Всъщност с това започнахме: открихме изложба на хасковски художници в “Деведжи хан”. На една от главните улици в Одрин “Сарачлар” беше концерта на народния оркестър с ръководител Иван Димитров, с който започна седмицата на хасковската култура в Одрин. От тук нататък следват още много културни прояви, които ще изпълнят тази приятелска седмица. /Тодорка Николова, БЛИЦ