Жителите от вилна зона “Орфей – 3” в Хасково вкарват ръководството на ВИК в съда. От една година живеещите в тази зона на града нямат вода по вина на ВИК- Хасково. Ние напълно сме се вмирисали, протестират ядосано хората.
От миналата зима по водопровода, строен с техни лични средства още през 1993 година, не тече вода. Според водното дружество той е незаконен и стопаните нямат акт 16 за въвеждане му в експлоатация. Но собствениците имат одобрен от общината план, скица и всичко необходимо. Обектът е одобрен и приет от ВиК, което може да си види от протокола, в който стоят подписите на отговорните служители на дружеството.

Освен това всяко семейство е платило по 60 лева на ВИК, за да бъдат вързани към централния водопровод. Инкасаторите редовно са прибирали пари от семействата. Това може ли да стане при незаконен водопровод, питат орфейци. Те имат издадени от водното дружество документи и за сумите, които са плащали за вода през годините. И сега, изведнъж водопроводът се оказва незаконен. Причината е другаде, предполагат хората. Те смятат, че врътването на кранчето е заради кражбата на огромно количество вода. И понеже дружеството не може да се справи с проблема, спира водата на цялата вилна зона. Ощетените са категорични, че няма да оставят работата така: те ще дадат ВиК на съд и имат документи, с които да докажат, че водата им е напълно законна и че винаги са си плащали за изразходваните количества. Те ще искат обезщетение за тази една година, през която са лишени от вода. /Тодорка Николова, БЛИЦ