Вече втора седмица в Хасково тече подписка на младите майки, които искат включване на ваксина срещу менингококовия сепсис в имунизационния календар на страната. Подписката е провокирана от смъртта на 6-годишния Кирил за което БЛИЦ съобщи миналата седмица.
Д-р Марио Янакиев, шефът на Регионалния съюз на общопрактикуващите лекари, е един от организаторите на подписката. По желание на опечалените родители бе прието кампанията да носи името на починалото дете.
Оказва се обаче, че Кирил не е починал от менингит, а от менингококов сепсис, което не е едно и също. В кръвта на детето е попаднал щам “В”, който е причинил светкавично отравяне на кръвта, категоричен е д-р Атанас Паунов, шефът на детското отделение на хасковската болница. Точно за този щам в България нямало внесена ваксина, а децата били ваксинирани против щам “А” и “С”. Вярно е, от този щам може да се развие и менингит, но при Кирил той е предизвикал друга реакция и детето е развило синдрома на Уотърхаус-Фредериксен,  от който не можа да бъде спасено.
Тодорка Николова, БЛИЦ