Пореден случай на видимо замърсяване на атмосферния въздух с азотни оксиди документираха жители на девненския квартал „Повеляново“, край който се намира южната индустриална зона на града. Източник на аномалията, заснета около 16 часа днес, е азотноторовият завод „Агрополихим“, съобщават от общинската администрация в града.
Справка в синоптичните платформи показва, че в района на Девня днес вятърът духа от изток-югоизток, което обяснява защо в следобедните часове на неделния ден хората в някои жилищни райони са усетили специфичен мирис, дразнещ лигавицата на очите и носа. Това обаче съвсем не означава, че замърсяването ще бъде официално регистрирано от екологичните държавни власти, съобщава varnautre.bg.

Поне два пъти годишно повеляновци стават свидетели на т. нар. “Лисича опашка”. Това се случва при спиране и пускане в експлоатация на цеха за азотни киселини, както и при аварийни ситуации. От предприятието все още не са информирали обществеността каква е причината, довела до изпускането на вредни съединения. Не е ясно и какво сочат данните от собствените непрекъснати измервания на „Агрополихим“.

Община Девня продължава да настоява Министерството на околната среда и водите да премести автоматичната измервателна станция за мониторинг на въздуха в кв. „Повеляново“. В момента съоръжението се намира в кв. „Река Девня“, който е на 12 км от Индустриална зона – юг, а обхватът му е до 2 км. Дори вятърът да духа от изток-югоизток, както днес, това разстояние е достатъчно голямо, за да могат вредните аерозоли да се разсеят в атмосферата, преди да стигнат до станцията.

Прелюбопитна подробност е, че допреди десетина години в Повеляново е имало автоматична измервателна станция, която е функционирала паралелно с тази в кв. „Река Девня“, но впоследствие е изчезнала мистериозно.