Реконструктивната и естетична хирургия са две страни на едно и също нещо. Това заяви д-р Едгар Бимер, който проведе курс за ендоскопска пластична хирургия на лице във ВМА.
По думите му пластичната хирургия не е същата като естетичната медицина. Той каза, че преди кожата на лицето се е дърпала нагоре, защото се е мислило, че остаряващото лице се смъква надолу. Ендоскопската хирургия е различна идея за лифтинг, добави Бимер. Той даде пример, че младото лице наподобява триъгълник, но след време се превръща в квадрат. Нашата идея е да върнем формата на триъгълника, обясни още докторът.
Доктор Едгар Бимер се посвещава основно на естетичната хирургия и в частност на ендоскопската пластична хирургия. Ендоскопът е тънка тръбичка с камера на върха. С нейна помощ хирургът наблюдава операцията от монитор, която е безкръвна. Чрез ендоскопа се стига до мускулите, които причиняват бръчките на челото и очите. Бимер е първият хирург, който е направил цялостна трансплантация на ръце в Германия. Той заяви, че нервите растат с 1 мм на ден и неговият клиент, на когото са трансплантирали ръцете, ще успее да ги раздвижи след година - година и половина. Преди седем месеца е направена трансплантацията и пострадалият при инцидент, който седем години е бил без ръце, може вече малко да ги движи.
По думите на д-р Владимир Василев, завеждащ отделението по пластична и реконструктивна хирургия във ВМА, преди да се направи брадичката на Мерилин Монро, са направени поне 10 хиляди операции за реконструиране на брадичката след травми от катастрофи или военни конфликти. Според него този вид хирургия иска много учене и практика, но има такива колеги, които никога не са учили и са поразили много клиенти. Той каза, че в България има неправилно разделяне на пластична и естетична хирургия. Няма практика в ЕС да се прави отделна специалност пластична хирургия. Но у нас има доктори, които практикуват пластична хирургия, добави той.
Десислава Вангелова, БЛИЦ