София, България
04 Февр. 2012, 14:00
3229 прочита
0 коментара
Хлябът, който са яли богопомазаните, царете и фараоните в древни времена, вече се произвежда у нас. Известните и богатите са луднали по изтънчената храна на безсмъртните и са посели семето й у нас.
За парче хляб те дават по 6 лева, но се надяват, че ядейки само от него, ще имат по-дълъг и зравословен живот и ще са по-красиви и слаби. Известен още като „хляба на фараоните”, той се замесва със специалното жито лимец, което е древно колкото света.<br />
<br />
Ценното жито се е отглеждало в Древен Египет. От него тогава приготвяли питки за фараоните. По-късно и траките го засаждат по българските земи. Специфичното при лимеца е, че обвивката му е много плътно прилепнала към зърното и трябват специални машинки за отронването й. Качествата му в една филия могат бързо да заситят всеки. Хранителните му стойности спокойно изместват месото от менюто ни, разказват пред „Телеграф” производители.<br />
<br />
Капризите на българските богаташи стигат дотам, че някои от тях са се снабдили с древното жито и са го посадили в собствените си дворове. Покълналите зърна на лимеца се превръщат в суперхрана на бъдещето. Учените все още не могат да обяснят защо при покълването им неколкократно се увеличават магнезият, манганът и цинкът.<br />
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
OЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Столица
Делян Добрев: Възможно ли е да са такива безхаберници Борис Бонев и аверът му Васил Терзиев
29 Ноем. 2023, 10:03
Общество
"Вашингтон Поуст": Израел печели наземната война, но губи битката за общественото мнение
29 Ноем. 2023, 10:01
0 Коментара: