Белият хляб е натъпкан с опасен оцветител, който от години е забранен в Европа. Тестото му е замесено със съставката бензолен пероксид, чиято цел е да направи бяло брашното, което първоначално е жълто. Това съобщи Любомир Драганов, шеф на Асоциацията за търговия със зърно.
Въпреки че е забранено белият хляб да се меси с този оцветител, мелничарите масово правят хляба с опасната съставка. Из всички мелници тръгва проверка и ако се установи наличие на опасната добавка, ще се конфискува веднага. Оцветителят е най-опасен за астматици и хора с тежки алергии. Други специалисти изразяват обратното мнение. Борис Инчев, председател на Българската камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари бе категоричен, че това не може да е вярно. За да се разбере дали хлябът, който ядем, е отровен, се прави проверка на мелниците в цялата страна. Ако се установи наличие на бензолен пероксид, брашното се конфискува и няма да се използва, обещаха от РИОКОЗ. 
С 15% се очаква да поскъпне насъщният до края на годината, смятат хлебарите. Председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов прогнозира, че хлябът ще поскъпва, докато не достигне средните стойности в другите страни на ЕС, пише в петъчния си брой в. "Телеграф".  /БЛИЦ