Над 6 тона незаконно вино забъркал русенски хотелиер, засече проверка на служители от мобилните групи на Митническо разузнаване и разследване и отдел “Акцизи” към Митница Русе.
Бащата на бизнесмена решил да подкрепи семейния бизнес с лична производствена инициатива и превърнал бракуван хладилен фургон от ТИР в малка изба, където поставил няколко армирани танка с вместимост 1 тон и започнал да произвежда вино, съобщиха от митниците. <br /> <br /> Първоначално той регистрирал начинанието си в Изпълнителната Агенция по лозата и виното, но производството надхвърлило 1 тон и русенецът трябвало да подаде искане в Агенция Митници за регистрация на обекта си като малък винопроизводител. <br /> Виното е акцизна стока, макар че в момента е с нулев акциз. Ето защо наличните над 6 тона алкохол са нелегално произведени в нерегистриран обект и в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове. На нарушителя ще бъде съставен акт, като минималната предвидена в Закона глоба е 1000 лева. <br /> <br /> От всички съдове с вино са взети проби, които ще бъдат изпратени за лабораторен анализ, а цялото количество е запечатано до приключване на административно-наказателното производство. <br /> <br /> От Митница Русе припомнят, че подаденото искане за регистрация на даден обект като данъчен склад или малък винопроизводител, не означава, че в него може да се произвежда вече алкохол, както и не значи, че въпросният обект ще бъде одобрен, тъй като преди това трябва да бъдат спазени определени изисквания. В случая липсва едно от основните условия за регистрация &ndash; производствена площ, обясняват специалисти от отдел &ldquo;Акцизи&rdquo; на русенската митница. Хладилният фургон, превърнат в изба, всъщност е мобилен обект и няма как да бъде регистриран като обект за винопроизводство. <br /> <br />