Огромни задръствания, нервни шофьори, закъснения за работа, агресивни портиери – това се случва ежедневно на ул. „Кралев двор“ пред хотел „Емералд“ в Банско, а и пред много други хотели в курортния град. Особено тежко е положението в пиковите часове на деня – преди 8:00 часа сутринта, в началото на работния ден, и след 17:00 часа, в края му, съобщава struma.bg.

Причината за това са хората, превозващи гостите, които спират на и без това тясната уличка, без да се съобразят с останалите участници в движението, които са принудени да чакат поне по 10 минути, за да преминат. Особено неприятно е това за живущите в близост, които бързат за работа.

Такова задръстване завчера за пореден път е предизвикало недоволството на водачите, а пътят е останал блокиран близо 20 минути заради три спрели пътнически микробуса. Една от колите, попаднали в задръстването, била на началник отдел „Хуманитарни дейности“ в община Банско Мая Стоицева, която живее съвсем близо до хотела и за нея това е ежедневие. Изнервена от тежкия работен ден, й писнало от дългото чакане и тя качила автомобила си пред входа на хотела, а служител – портиер или пиколо, си позволил дори да й отправя заплахи, че ще спука гумите на автомобила й.

„Прибирах се от работа и пред хотела за пореден път спрели, този път три микробуса. Изчаках търпеливо повече от пет-шест минути и през това време започнаха да се събират коли. Подадох звуков сигнал на шофьорите, а те само ми даваха знак да изчакам и не помръдваха. От хотела никаква реакция – никой не излезе да им направи забележка или поне да помогне при разтоварването на ски оборудването на гостите им, за да може по-бързо да се махнат шатълите. Този път търпението ми се изчерпа, качих колата на площадката пред хотела, където има достатъчно място дори и за бус, и я оставих пред входа. Слязох и започнах да снимам. Моментално отвътре излезе служител, който ми заяви, че нямам право да спирам там и незабавно да изместя автомобила. След като отказах, той започна да ми отправя заплахи, че ще среже гумите на колата ми. Има достатъчно място пред самия хотел, където бусовете спокойно могат да се качат и да не пречат на никого. Опитваме се да влезем в положение, но всичко си има граници!“, разказа за поредното си затруднение по пътя за дома Мая Стоицева.

Тя е категорична, че ако от хотела не вземат отношение по въпроса, ще паркира колата си пред него и ще я остави там за целия сезон. Тя допълни, че едва след като от хотела са излезли и се е стигнало до пререкания, шатълите бързо са потеглили и са освободили пътя.

На същата тази площадка имаше паркиран автомобил с чуждестранна регистрация, вероятно на гост на хотела. Той беше паркиран така, че да не може да мине друг автомобил навътре към входа и точно на мястото, откъдето завчера Мая Стоицева е влязла със собствената си кола. Мястото е и единственото, откъдето може да премине автомобил, тъй като непосредствено до високите бордюри има саксии. Плочките на площадката са дялан камък, който според специалисти би могъл да издържи на натоварване, ако, естествено, не е много тънък. Имаше и микробус, поредният спрял на улицата и превозващ туристи.