Разследващият журналист Христо Грозев, част от екипа на сайта „Belingcat“, изобличи в ефира на бТВ дълго тиражираните от Емилиян Гебрев и присъдружните на Цветан Василев “медии“ в България лъжи, че отравянето на бизнесмена било свързано с интересите му към завода за боеприпаси „Дунарит“.

Според Грозев, в отравянето на Гебрев са замесени руските тайни служби, но това вероятно е станало заради недоволството на руската страна и на негови конкуренти, от търговската дейност на Гебрев (фирмата „Емко“ на Гебрев е била доставчик на оръжие за Украйна – б.ред). Изводът му е заради несъвпадането по време на заявените намерения на Гебрев да придобие завода и самата акция против него. Христо Грозев посочи, че подобни операции се планират от ГРУ с месеци и години и няма как през 2015г. (когато е опитът за покушение против Гебрев), подобна привръзка да бъде направена.

Припомняме, че от година и половина насам Емилиян Гебрев, който с помощта на избягалия в Сърбия бивш банкер Василев се опитва да присвои „Дунарит“, не е спирал да прави инсинуации, че отравянето било свързано именно с интереса му към военния завод. Всъщност през цялото време, докато воюва с държавните институции и плаща на медии да прокарват безумните му тѐзи, целта на Гебрев беше да овладее управлението на „Дунарит“ и да се представи пред обществото като „собственик“ на предприятието. Естествено, без да го интересува, че държавата в лицето на КПКОНПИ и НАП отдавна е запорирала акциите на завода и няма как Гебрев да има каквито и да било права върху тях.

Междувременно беловласият бивш агент на ДС, забогатял от търговията с оръжие и впоследствие протежиран от правителството на Иван Костов, се сдоби и с обвинение от прокуратурата за пране на пари. Разбира се, в тази си „дейност“ Гебрев усилено е подпомаган от самия Цветан Василев, за когото „Дунарит“ от години е касичката, осигуряваща му свежи пари, с които плаща на медийните си талибани и покрива разходите за луксозния си живот в Сърбия. 

Всъщност БЛИЦ отдавна посочи в свои публикации, че версията на Гебрев е съшита с бели конци, защото по време на предполагаемото му отравяне през пролетта на 2015г. не само че е нямал каквито и да било намерения да участва в схемите на Василев относно „Дунарит“, но именно тогава финансовият фараон сътвори аферата с Константин Малофеев и Пиер Луврие, подарявайки им срещу едно евро активи за милиарди (между които и „Дунарит“), придобити с парите на вложителите в КТБ. Нещо повече, фамозният белгиец с руски паспорт дори официално беше вписан в регистъра като прокурист на военния завод и се разпореждаше там. А когато схемата беше разобличена и обществото постави въпроса как така Цветан Василев подарява най-големия ни завод за боеприпаси на руснаците, едва през 2016г., след излизането от играта на Луврие и на другото подставено лице на Малофеев – Дмитрий Косарев, на сцената се появи Гебрев.

Така че разкритието на Христо Грозев от днес само потвърждава елементарната манипулация, на която бяхме свидетели през последните месеци и години, а налагането й от присъдружните на Василев сайтове от рода на „Фрогнюз“, списван от друг агент на ДС – Огнян Стефанов, или от медийните му глашатаи на повикване, начело с Люба Кулезич, директно изобличава методите им на действие – лъжи, лъжи, и пак лъжи, с цел най-големият крадец в новата ни история и помагачите му, да избегнат българското правосъдие.