България трябва да има правителство. Това заяви пред БНТ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Ние сме на политически кръстопът - в едната посока следва още повече разделение. Едни избори в изключително сложен сплит от вътрешни и външни кризи ще излъчат парламент, в който още по-трудно ще се взимат решения, отколкото сега. Другият ръкав на кръстопътя е да овладеем парадоксите."

В този парламент има страшно много лична непримиримост и търсене на "морално изчистване", смята Иванов. Парадокс, според него, е че актуализацията на бюджета се е приела с огромно мнозинство.

"Факт е, че гласовете за бюджета винаги са били един от фундаменталните показатели за политическата система и кой къде стои. 230 души "за" бюджета говори за определени фундаментални политически съгласия. Показва, че в този парламент, въпреки тази поляризация, ние всъщност имаме възможност да търсим и съгласие."

Това не означава безпринципни компромиси и изоставяне на позиции, а че страната ни е изправена пред изключителни предизвикателства, но и важни решения: "Например - в отношенията с Русия и изобщо позиционирането в новата среда за сигурност в Източна Европа", уточни Иванов.

Ключът, който за Христо Иванов ще определи накъде ще тръгне държавата, е съдебната реформа: "Това е инструментът, чрез който ние да разделим политиката от твърденията за корупция. Да кажем - в България има съд, в България има сериозно реформирана прокуратура, на която можем да имаме доверие да се занимава на твърденията на едни срещу други за определена престъпна дейност."

Задачата на Асен Василев е не просто да намери 121 депутати, ами заедно с коалиционните партньори да намери начин да намери политически съгласия и с останалите партии в парламента преди местните избори след година, заяви Иванов.

"Дотогава имаме да свършим няколко неща. Да влезем в еврозоната - ако не го направим в следващите 12 месеца, няма да се случи най-вероятно. Да направим модернизацията на Българската армия, да я започнем най-накрая. Да се справим с инфлацията. Да се преборим за българската енергийна и геополитическа независимост. Това е фундаменталната кауза на тази страна."