СГС разпита днес свидетели за сделки с имоти, които е сключвал бившият директор на “Булгартабак” Христо Лачев. Той е изправен пред съда по обвинение за укриване на данъци през периода 2004-2006 г., като не е декларирал имоти в София, в Сапарева Баня, Банско и по Черноморието. Пред Темида като обвиняема е изправена и неговата съпруга Мирела Лачева.
Днес пред съда първо бе разпитан Кирил Кирилов, който през 2004 година продал офис на съпругата на Лачев. Той трябвало да предостави данъчна оценка и взел на ръка 65 хиляди евро. Пред съдия в досъдебното производство обаче свидетелят казал, че е получил 59 хиляди евро. Интересното е, че договорът е сключен с Атанас Гарагьозов като в него не присъства нито един от семейство Лачеви. Когато продавал офиса, свидетелят твърди, че смятал Гарагьозов за брат на съпругата на Лачев. Брокер поел всички разноски по сделката.
Пред съда бе разпитан и Боян Петков, който закупил имот в Банско със земеделска земя. Той се обърнал за помощ към Христо Лачев, с когото били приятели. Тогава шефът на "Булгартабак" предложил и той да се включи като съсобственик на имота. Постепенно се събрали четирима собственика, като идеята била да се построят четири отделни къщи. В последствие обаче се решило да бъде изградена голяма сграда, а свидетелят Петков се отказал от своята част. Пред съда бе разпитана и Бойка Петкова, която е работила в НАП и е извършвала ревизия на Лачев през 2007 г. От начало проверяващите се натъкнали на 320 хиляди долара, които според Лачев били от връщани заеми на негови познати от пътуване в чужбина. На проверяващите направило впечатление, че през 2001-2003 г. са закупувани голям брой имоти, като цените не се различавали от тогавашните средни пазарни цени. Все пак е направена експертиза, като в нея са отчитани средствата, които подсъдимият е взимал като заплата от "Булгартабак".
Самият Христо Лачев каза пред журналисти, че не се чувства жертва и се смята за пълно невинен. Той изтъкна доводите си с това, че е работил 12 години като известен период е изпълнявал длъжността мениджър в Русия, с което обясни и доходите си. Разпитите на свидетели продължават. 

Обвинението срещу директора на тютюневия холдинг е за укриване на данъци в размер на 128 хилиляди лева. В последствие, обаче, разследването тръгна в още две насоки - за източване на дружество "Булгартабак" чрез фирми-фантоми, регистрирани в България и чрез сключване на договори за реклама с фалшива документация.
Според прокуратурата общите вредни последици за дружеството от сключените договори се изчисляват на около 1 млн. лв. Част от договорите за реклама са били сключени с представени фалшиви документи.
Втората версия, която разследва прокуратурата, е дейността на холдинга в Италия. При подготовката за износ на 6 000 кашона с цигари „Булгартабак” е сключил договор с италианска фирма за реклама на марките и проучване на пазара. Общата стойност на договора е 250 000 евро. В крайна сметка са изнесени едва 900 кашона с цигари, а от държавното обвинение подозират, че реклама изобщо не е изготвена.
Разследването в „Булгартабак” започна в средата на май 2007 г.
Милан Николов, БЛИЦ