КНСБ беше и остава конструктивен, но опозиционен партньор на днешното българско правителство – заради България, заради хората на наемния труд, заради гражданите. Това е заявил президентът на КНСБ Желязко Христов при срещата си с председателя на ДСБ Иван Костов.
Д-р Желязко Христов е представил позицията на КНСБ относно критичния доклад на ЕК към България и е заявил: „За разлика от 1996/97 г.,  че днес, България е различна – с икономически растеж, със силно редуцирана безработица, но и с не достатъчно качествен растеж по отношение на доходи и условията на труд. Съществена част от българския бизнес е в много добра кондиция – печели сериозно в данъчен рай. Въпросът е, че иска още повече за сметка на работниците и на средствата от европейските фондове и това да става по сив начин.
Има решение на висшия орган на КНСБ да се направи допитване по някои важни въпроси от живота на хората – ще бъдат анкетирани над 400 000 души до септември и техният отговор ще посочи: ще търпим ли, ще се борим ли, ще оцеляваме ли – и как? Нашата фразеология не е от рода – бойкот, долу, анти-, защото това вече е играно и видяно – ние ще имаме за какво да се борим – ако диалога с властта - законодателна и изпълнителна не е конструктивен и реално уплътнен. Допитването ще визира и доходите, държавната регулация на средствата за работни заплати в дружествата с над 50% държавно и общинско участие, криминализиране на действията на работодатели, които наемат хора без трудови осигуровки; колко са ефективни действията за перспективна стабилност на пенсионната и здравната система, е заявил д-р Христов. Той  е попитал Иван  Костов – „Нямате ли чувството, че за разлика от предходните диалогични модели, когато КНСБ е партнирала освен с властите и с цялата опозиция, сега няма общуване между опозицията и синдикатите, аз не съм видял например лидера на СДС, а го поздравих любезно след неговия избор. Другите парламентарни дейци на опозицията също не се сещат да ни поканят с тревога и загриженост в условията на дебат и чрез убедителни тези да се повлияе на управляващите и властимащите да вземат верни решения по редица въпроси от живота на хората. Няма лесно припознаване, трябва да се мине през страдание, през пречистване и няма припознаване на всяка цена. След такъв период от загуба на време и доверие остават отворени въпроси. Не става въпрос за Костов, а за опозицията. Ние в крайна сметка сме синдикати и трябва да успеем, ние няма да идваме на власт, а трябва да браним достойния труд, заплащане и живот на хората. Можем да останем и сами и въпреки всичко ще се борим, ако решат хората, ако не решат, ще си търпим и хомота и страданието. Костов е споделил; „Аз съм съгласен с Вас, че ситуацията е различна, както по отношение на макроикономическата ситуация, така и по отношение на статуса на хората и бизнеса. Но има много нерешени проблеми, много са, ако говорим за есенни протести, не говорим за дестабилизация на държавата.”

Нищо по-добро няма от това – винаги да има оставени мостове между гражданското общество и политиците – и управляващи и опозиция – готов съм да извървим пътя и с едните, и с другите – при ясни правила, при ясни принципи. – в името на обществото, в името на истинската Европейска България. – е казал в заключение Желязко Христов. /БЛИЦ