4-серийният игрален филм „Хъшове” тръгва по БНТ на Националния празник на България – 3 март. Той е по мотиви от повестта „Немили-недраги” на Иван Вазов.
Това е първият телевизионен филм в България заснет на high definition. Режисьор е Александър Морфов. Оператори на филма са Димитър Гочев и Александър Станишев, а музиката е на композитора Мартин Любенов. Лайтмотивът на музикалното оформление е песента на Влатко Стефановски – „Бял кон”.

Ролите изпълняват актьорите от постановката на Народния театър "Хъшове", която през 2005 г. спечели три "Аскеера" - за режисура, най-добро представление и главна мъжка роля за Валери Йорданов, който и във филма играе Владимир Бръчков. Спектакълът е един от най-успешните в цялата история на Народния театър "Иван Вазов". Играе се вече над пет години.

Актьорският състав на телевизионната версия на „Хъшове” включва едни от най-таланливите имена на нашата сцена: Валери Йорданов, Руси Чанев, Петър Попйорданов, Христо Мутафчиев, Рени Врангова, Валентин Ганев, Валентин Танев, Деян Донков, Пламен Пеев, Евгени Будинов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Даниел Ангелов, Филип Аврамов, Николай Урумов, Стоян Алексиев, Димитър Рачков и др. Екипът на продукцията наброява близо 100 души, а снимките на филма продължават година и половина - от август 2007 г. до януари тази година.  
Филмът е сниман в Народния театър (където са изградени кръчмата на Странджата, пристанището в Браила и огромен параход), в старата баня в Банкя, Сливница, Силистра, Каварна, Свищов.

Филмът е продуциран от БНТ и „Камера” ООД, с подкрепата на Национален Филмов Център и Меценатска Програма „Култура” на Столична Община. /БЛИЦ