До 15 ноември тази година трябва да приключи основният ремонт на Резиденция „Бояна”. Това става ясно от документация на обществената поръчка, обявена от Администрацията на Министерския съвет, съобщава БГНЕС. Стойността на поръчката е 7,2 млн. лв., без ДДС.
Ремонтът е свързан с Председателството на Европейския съюз, което страната ни трябва да поеме от 01 януари 2018 г. Строително-монтажните работи включват подмяна на цялата дограма на Дом №2. Ще се подменят настилки, ВиК и електроинсталации, а след ремонтните дейности сградата ще стане енергоефективна.
 

„Сградата е монолитна със стоманобетонна носеща конструкция и тухлени стени. Състои се от два сутерена, партер и 5 етажа. Резиденцията е в експлоатация е от 01 януари 1973г. Сградата е с остъклена фасада от стъклопакет. Всички прозорци и врати са от австрийска алуминиева елоксирана дограма. Покривът на сградата е изцяло от медна ламарина. Входното фоайе, партерът, стълбищата и първият етаж са застлани с мрамор. Таванът над основното фоайе е изработен от дървени пана по художествен начин. Интериорът на помещенията е запазен изцяло в първоначалния си вид. За представителните общи части /фоайето и коридори/ са използвани каменни облицовки за стените, мраморни плочи за пода и дървени окачени тавани. Главното фоайе на кота е просторно с масивен дървен окачен таван. Стълбищата са с мраморна настилка и бял латекс по стени и тавани. При проектирането е следван принципът за максимално запазване на съществуващия архитектурен облик на сградата както в екстериорно, така и в интериорно отношение заради институционалната представителност и значение на сградата и поради високото качество и стойността на съществуващите архитектурни елементи и детайли”, става ясно от документацията към поръчката.
 
Срокът за подаване на оферти е съкратен, заради ограниченото време за ремонтните дейности. Освен основен ремонт на Дом №2, до края на 2017 г. трябва да се инвестират 35 млн. лв. в основен ремонт и на НДК, където се планира провеждането на голяма част от събитията на Българското председателство на ЕС. Очакванията са шестмесечното председателство да струва около 100 млн. лв.