Бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев се отказа днес пред съда от твърденията си, че подсъдимият рекламен магнат Красимир Гергов го е заплашвал, за да не сключи договор с руската ТВ компания "Видео Интернешънъл", предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Изказванията си във в. "Дума" през 2006 година бившият директор на БНТ определи като "по-скоро емоционален елемент". Тогава той е дал интервю пред журналистката във вестника Виктория Пенкова, в което твърди, че подсъдимият Гергов искал да го купи. На днешното заседание Кирил Гоцев заяви, че е давал стотици интервюта и изобщо не си спомня дали е казвал тези думи. Той дори не си падал да прочита публикуваните за него интервюта. Като заплаха бившият генерален директор на БНТ приемал индикациите, че договорът може да бъде прекратен като нередовен от държавата. Преди Кирил Гоцев беше разпитана и журналистката Виктория Пенкова, която на времето е правила интервюто му във в. "Дума", което е основен коз в ръцете на прокуратурата. Журналистката имаше бегли спомени какви въпроси е задавала, тъй като след това интервю е правила десетки други. Тя си спомни, че идеята, въпросите и заглавието за интервюто били на тогавашния й главен редактор Евгений Станчев. Той поставил и заглавието "Красимир Гергов се опита да ме купи". Преди четири месеца Виктория Пенкова е заявила пред съдия, че по време на интервюто е задала въпрос към Гоцев дали Гергов го е заплашвал и той е отговорил с "не". Прокуратурата поиска от БНТ да бъдат приложени други документи по делото, а по-точно нотариална покана към Кирил Гоцев за сключване на сделката. Кирил Гоцев бе категоричен, че заповедта за превеждане на близо половин милион лева е видял за първи път във вестника. Днес тя му беше предявена от съда и той заяви, че я вижда за първи път. Преди да разпитат свидетелите, съдът освободи десет привикани свидетели като техните показания ще се взимат на базата на протокол. Днес в залата не се явиха лидерът на РЗС Яне Янев и Кеворк Кеворкян, които също трябваше да са свидетели по делото. Прокуратурата пожела Кеворкян да бъде призован, за да му бъдат зададени допълнителни въпроси. Въпреки това съдът сметна, че показанията на неявилите се свидетели ще бъдат само прочетени.
Рекламният магнат Красимир Гергов е обвинен в даване на подкуп на бившия генерален директор на БНТ Кирил Гоцев, за да бъде предотвратен бъдещ договор с руската ТВ компания "Видео Интернешънъл". Скандалът тръгна след публикация във в. "Дума" като преди това Кеворк Кеворкян огласи, че притежава две заповеди за превеждане на 375 000 лева и 50 000 лева от Гергов към Гоцев. Ако обвинението се докаже рекламният магнат го заплашват до 10 години лишаване от свобода.
Милан Николов, БЛИЦ