Китайски милиардер иска да купи Пазарджик заради оризовите поля около града, съобщава "Стандарт". 55-годишният Ю Джин Су е готов да брои 1 милиард евро на общината, за да се настани в тракийския град и да го преобрази из основи. Той иска да превърне района в оризова плантация и да построи завод за коли.
Екзотичният бизнесмен е роден в Шанхай, но от 10 години живее в Лос Анджелис. Състоянието си натрупал от търговия с китайски стоки. Качественият ориз пък привлякъл Ю Джин Су към Пазарджик. За него той научил от интернет. Ентусиазмът му нараснал още повече, след като се запознал с пазарджиклийката Биляна. Тя бързо го въвела в тайните на региона. Българката му разказала, че преди 9 септември около града е имало огромни оризови плантации. Тогава бизнесменът споделил идеята си да купи Пазарджик и с жена си. Тя също се запалила и я огласила в различни форуми.

В момента Ю Джин Су е готов да поеме бюджета на Пазарджик за следващите пет години. Условието му е, че ще може да направи великолепни оризища около града, както и да построи завод за автомобили и самолети. В общинското управление пък нямал ни най-малко намерение да се бърка, уверява Биляна. Засега обаче общината не е получила официално предложение от китаеца. /БЛИЦ