На 4 август 2008 г. 43 деца от пострадалите от разрушителното земетресение райони на китайската провинция Съчуан (12 май 2008 г.), ще летуват в България. Почивката на децата е по линия на хуманитарната помощ, предоставена на Китай от българското правителство с постановление на Министерския Съвет № 131/6 юни 2008 г. , съобщиха от Министерство на външните работи.
По инициатива на българската страна средствата, отпуснати на китайското правителство като хуманитарна помощ, ще бъдат изразходвани за възстановяване на преживелите природното бедствие ученици (на възраст между 12 и 16 г.).
Децата, с които ще има възпитатели и придружители, ще летуват у нас общо 20 дни - първите пет дни ще прекарат в детския лагер в Кранево (по линия на МОН), 11 дни ще бъдат в Рибарица (в базата на МО), а последните дни ще прекарат в базата на МТСП край София. МВнР е координатор на инициативата във взаимодействие с китайското посолство в София, МО, МОН и МТСП. Групата пристига на летище София на 4 август т.г. в 22.15 ч. с полет на Луфтханза (№3438) от Мюнхен. Китайските ученици и придружителите им ще бъдат посрещнати от заместник-министъра на външните работи Радион Попов. /БЛИЦ