Климатологът проф. Георги Рачев обясни с какво време идва месец май.

"Очертава се май месец да бъде с нормални температури. Средните температури ще бъдат между 16 и 19 градуса. Но по особено е положението с валежите. Валежите са над нормата, но само в Югозападната част на България, а на Североизток положението е много тежко. Например във Варна са само 10% от нормата", коментира той пред novini.bg

"Подобно на последните дни ще има до неделя - сутрин слънце, а следобед дъжд. След това от понеделник ще започне едно захлаждане и на самия Гергьовден ще бъде хладно. След това предстои едно стабилизиране на времето, но следобедните часове може да има купесто - дъждовна облачност. Постепенно обаче слънцето ще стане още по-силно", добави климатологът. 

На въпрос дали обаче именно слънцето ще убие COVID-19, проф. Георги Рачев отговори, че слънчевата радиация за минути унищожава коронавируса. "Едва ли природата ще го унищожи напълно, но ще го подтисне", каза той.

Проф. Рачев сподели, че ни очаква много хубаво лято - с високи температури. Юни и първата половина на юли ще има повече валежи, а август месец се очертава те да са под нормата. Температурите ще бъдат нормални, може би с около 1 градус по-високи.

Относно това кога е добре да планираме почивка, проф. Рачев заяви, че всичко зависи от пандемията. "Има индикации, че има затихване", каза той и поясни, че отпуската си може да я планираме все пак юли - август. 
 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.