До 23-24 юни силните валежи ще спрат и времето през юни ще се нормализира, ако нещо рязко не се промени. „Времето е динамично и шарено със слънце и дъжд“.

Това заяви пред Нова тв климатологът Георги Рачев.  

Той прогнозира, че до 25 юни ни очаква динамично време, в което ни очакват дъждове и гръмотевични бури.

Очакват ни значителна облачност днес, по-често ще бъде купесто-дъждовна, ще има краткотрайни валежи, придружени в отделни райони от гръмотевици, сочи прогнозата на НИМХ.

Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Дневните температури ще останат по-ниски – между 21 и 26 градуса, за района на София около 20 градуса, по Черноморието 25-26 градуса, в Северна България 22-25 градуса.

В събота температурите слабо ще се повишат и ще бъдат между 25 и 29 градуса, за София около 25 градуса, но отново се очакват превалявания в следобедните часове, предимно в централните и източни райони на страната.

„Ние сме си в лятото, само че юни е такъв месец. Сега е времето да вали и тук-таме да има порои. Това го виждаме почти всяка година. Мога съвсем отговорно да кажа, че по отношение на градушките сме 4 пъти по-назад от миналата година”, обясни климатологът проф. Георги Рачев.

Според него най-много дъждове и градушки у нас падат през май и юни. Причината е климатът в страната. Той дори подчерта, че „изоставаме” с валежите.

„Всички големи метеоцентрове казаха, че ще бъде топло и сухо. Само Американската агенция за изследване на атмосферата прогнозира дъжд и се оказаха прави. За юни дори увеличиха прогнозата за дъждове”, обясни климатологът.

Проф. Рачев обясни, че засега е студено за море. Той прогнозира, че до 25 юни ни очаква динамично време, в което ни очакват дъждове и гръмотевични бури.
„Морската вода ще се затопли. По-скоро западната половина на България ще е засегната от дъждове. Край морето ще е топло”, успокои той.

Професорът разясни, че е много трудно да се прогнозира кога ще има градушки и къде точно. В много случаи се случва те да ударят само в една част  на някое населено място.