Кметове на общини от Пловдивска област отказват да приемат нови 120 000 тона балирани отпадъци от София на сметищата в Цалапица и Карлово, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Пловдив.
В писмо до вицепремиера Меглена Плугчиева и екоминистъра Джевдет Чакъров кметът на Пловдив Славчо Атанасов изразява категоричното си несъгласие да се депонират нови количества софийски боклук в Цалапица. Отговорът е придружен с подписите на кметовете и на останалите 5 общини, които изхвърлят сметта си на депото край Цалапица, въпреки че Плугчиева и Чакъров поискаха отговор единствено от пловдивския градоначалник. Днес те проведоха специална среща по инициатива на Славчо Атанасов. Кметовете на общините Родопи, Марица, Стамболийски, Садово и Калояново се солидаризираха с позицията на пловдивския си колега. Славчо Атанасов заяви, че община Пловдив няма да преговаря за боклука срещу компенсации.
Свободният капацитет на сметището е 408 000 тона, а отделно има още 200 000 като авариен резерв. При нормална експлоатация животът на депото ще е още 2.5 години, а ако се приемат нови 120 000 тона софийска смет, времето се съкращава с година, което е неоправдан риск, коментира главният еколог на Пловдив Христо Минков. Той припомни, че депонирането на договорените първоначално 200 000 тона отпадъци от столицата е намалило срока за ползване на сметището с още година и 5 месеца. Кметът на Община Родопи Йордан Шишков обяви, че ще разреши протести на жителите на Цалапица и близките до депото села Оризари и Кадиево, ако хората пожелаят да блокират достъпа на камиони с боклук, който не е от пловдивските общини.

Кметът на Карлово Найден Найденов също е против депонирането на нови 120 000 тона софийски боклук и ще изпрати отрицателен отговор на писмото на Плугчиева и Чакъров. Найденов е категоричен, че общината е изпълнила дълга си, приемайки 80 000 тона миналата година срещу 17 млн. лв., което е създало много проблеми заради некачественото запръстяване. Найденов припомни, че по време на предизборната си кампания е обещал да не поставя съгражданите си втори път на подобно изпитание. /БЛИЦ